YÖK Lideri: Araştırma gorevlilerine yurt haricinde çalışma imkanı sunulacak

dunyadan

Global Mod
Global Mod
YÖK Lideri: Araştırma gorevlilerine yurt haricinde çalışma imkanı sunulacak
YÖK Lideri Erol Özvar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iştirakiyle Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ‘2022-2023 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada Türkiye’nin akademik açıdan geldiği noktaya değindi.

Türkiye’de yükseköğretim kurum sayısında değerli artış yaşandığını ve üniversitesiz vilayet kalmadığını hatırlatan YÖK Lideri Özvar, son 20 yılda yükseköğretim imkanlarında kayda kıymet artışlar yaşandığını lisana getirdi.

YÖK olarak ortaöğretimi tamamlayan ve okumak isteyen gençlerin yükseköğretime erişiminin öncelikli misyonları içinde yer aldığını kaydeden Özvar, “2002 yılında ÖSYM’nin üniversiteye giriş sistemine başvuran aday sayısı 1 milyon 540 bin civarındayken bu sayı 2022 yılı prestijiyle 3 milyon 243 bin ile rekor seviyeye ulaşmıştır” dedi.

25-34 yaş aralığındaki vatandaşların yükseköğretim mezuniyet oranının son 1 yıl içerisinde yüzde 18’den yüzde 40’a çıktığını belirten Özvar, bahsetmiş olduğu mevcut sayılardaki yükselişin devam ettirilmesi suretiyle birkaç yıl içerisinde OECD ortalamasını geçeceklerini ön gördüklerini aktardı.

2022-YKS’de baraj puanı uygulamasının kaldırdığını hatırlatan Özvar, tıpkı vakitte üniversiteye geçen adayların sayısında artış olduğunu ve kamu kaynaklarının daha verimli kullanılmasının sağlandığını belirtti.

“Yeni iş alanlarına yönelik kısımlar açtık”

Türkiye’de yükseköğretimdeki kalitenin artmasının lakin bilgi temelli yükseköğretim siyasetleri yardımıyla mümkün olacağını söyleyen Özvar, “YÖK olarak global ölçekte meydana gelen yeni iş alanlarını ve meşgalelerini dikkatle izleyerek 2022-2023 akademik yılından itibaren eğitime başlamak üzere yerli ve ulusal insan kaynağı gereksinimine yönelik ülkemizin beşeri sermayesini geliştirecek yeni program ve kısımlar açtık” diye konuştu.

Salgın şartlarına karşın milletlerarası öğrencilerin Türkiye’deki üniversiteleri tercih etmeye devam ettiğini belirten YÖK Lideri Özvar, “Geçen birkaç yılla mukayese edildiğinde yüzde 10’un üzerinde bir artışla bugün prestijiyle Türkiye’de milletlerarası öğrenci sayısı 290 bini geçmiştir” tabirlerini kullandı.

Sürdürülebilir ve İklim Dostu Yerleşke Oluşturulması Alanında İş Birliği Protokolü imzalandığını hatırlatan Özvar, bu projeyle sıfır atıklı, güç verimli, tabiatla uyumlu ve etrafa minimum seviyede ziyan veren yerleşkelerin oluşturulmasının hedeflendiğini lisana getirdi.

“Bilgi, marifet ve uygulama yetkinliği yüksek insanların yetiştirilmesi evvelarimiz içinde”

Bir başka imzalanan Siber Güvenlik Meslek Yüksekokullarının Açılmasına Ait Protokol’e değinen Özvar, “İstihdam odaklı siyasetlerin oluşturulması kesimlerin muhtaçlık duyduğu niteliklere sahip bilgi, marifet, uygulama yetkinliği yüksek insanların yetiştirilmesi en kıymetli evvelarimiz içindedır. Bu maksatla Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile siber güvenlik alanında yekin ve nitelikli iş gücü sağlanmasını hedefleyen protokol imzalanmıştır” dedi.

“Öğretim üyesi hareketliliği bahar devrinde başlayacak”

2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar devrinde hazırlıkları tamamlanan YÖK Akademik Hareketlilik Projesi ile adeta bir akademik seferberlik ilan ettiklerini söyleyen Özvar, şöyleki konuştu:

“Bir taraftan öğrencilerimiz farklı akademik iklimlerden gelen akademisyenlerle buluşma imkanı elde ederken öbür taraftan da farklı üniversitelerin akademik takımları içindeki bağlantıların geliştirilmesi sağlanacaktır. Gönüllülük aslına öncelik verilmek suretiyle gerçekleştirilecek olan öğretim üyesi nazaranvlendirmeleri an prestijiyle yapılmakta olup önümüzdeki bahar devrinde öğretim üyesi hareketliliği başlamış olacaktır.”

“Tez kademesindeki araştırma nazaranvlilerine yurt haricindeki kurumlarda çalışma imkanı sunulacak”

Üniversitelerin milletlerarası görünürlüğünün artırılması ismine bilhassa akademik insan kaynağının gelişmesine büyük değer verdiklerinden bahseden Özvar, “2023 yılında başlatmayı planladığımız bir öbür kıymetli bizce çarpıcı bir proje ile yurt dışı akademik müsaade çerçevesinde 11. Kalkınma Planı’ndaki öncelikli alanlarda devlet üniversitelerinde nazaranv yapmakta olan öğretim üyelerine yurt haricinde araştırma imkanı sunulacaktır. Buna ek olarak doktora tez kademesindeki genç araştırma nazaranvlilerine tez mevzularıyla ilgili yurt haricinde bir yükseköğretim kurumunda yahut araştırma laboratuvarında çalışma imkanı sunulacağı muştusunu vermek isterim. İnanıyorum ki bu projeler Türkiye yükseköğretim sistemimizi daha da ileriye taşıyacaktır” tabirlerini kullandı.

Törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Lideri Mustafa Şentop, Güç ve Alışılmış Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, üniversite rektörleri, öğretim üyeleri, araştırma vazifelileri ve öğrenciler de iştirak gösterdi.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.