‘Yükseköğretim mezunu bayanlar 1,7 kat fazla gelir elde ediyor’

dunyadan

Global Mod
Global Mod
‘Yükseköğretim mezunu bayanlar 1,7 kat fazla gelir elde ediyor’
Yükseköğretim Şurası (YÖK) Lideri Erol Özvar, yükseköğretimin bilhassa bayanların mezuniyet oranlarında, iş gücüne iştirakinde ve gelirinde büyük tesiri olduğunu belirterek, “Son istatistiklere bakılırsa, yükseköğretim mezunu bayanların yıllık ortalama gelirinin, lise ve dengi okullardan mezun olan bayanların yıllık ortalama gelirinin 1,7 katı kadar olmasını memnuniyetle karşılıyorum.” dedi.

Özvar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de her ile üniversite açılmasına bağlı olarak bilhassa bayan öğrencilerin yükseköğretime daha kolay erişebildiğini, yükseköğretim mezuniyetinin bayanların iş gücüne iştirakini ve gelirini de artırdığını söz etti.

Kadınların yükseköğretime iştiraki ve istihdamına yönelik konuşan YÖK Lideri Özvar, “Hem Türkiye tıpkı vakitte OECD ülkelerine bakıldığında, yükseköğretim mezunu olanların, istihdam ve gelir bakımından lise ve dengi okullardan mezun olanlara oranla hayli daha avantajlı durumda olduklarını görüyoruz.” dedi.

– “Üniversite mezunlarının iş gücüne iştirak oranı artıyor”

Erol Özvar, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) iş gücü istatistiklerine bakılırsa 2022’nin 3. çeyreği prestijiyle yükseköğretim mezunlarında iş gücüne iştirak oranının yüzde 77 olarak gerçekleştiğini, bu oranın lise mezunlarında yüzde 56, mesleksel yahut teknik lise mezunlarında ise yüzde 67 olduğunu kaydetti.

Özvar, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Veriler, yükseköğretim mezunlarının iş gücüne iştirak oranının, genel lise mezunlarının iş gücüne iştirak oranından 21 puan, mesleksel yahut teknik lise mezunlarından ise 10 puan daha fazla olduğunu gösteriyor. Yükseköğretim mezunlarının istihdam oranı yüzde 67 iken, lise mezunlarının istihdam oranı yüzde 50 ve mesleksel lise mezunlarının istihdam oranı ise yüzde 60’tır. Bu istatistiğe göre yükseköğretim mezunlarının istihdam oranının genel lise mezunlarından 17 puan, mesleksel ve teknik lise mezunlarından 7 puan fazla olduğunu söyleyebiliriz. Üniversite mezunlarının iş gücüne iştirak oranı artıyor.”

– “Yükseköğretim mezunları lise mezunlarından daha fazla kazanıyor”

YÖK Lideri Özvar, TÜİK’in 2021 yılı için hazırladığı Gelir ve Hayat Şartları Araştırması’nda, lise ve dengi okul mezunlarının yıllık ortalama geliri 47 bin lirayken, yükseköğretim mezunlarının yıllık ortalama gelirinin 68 bin lira olarak belirtildiğını hatırlatarak, “Veriler, yükseköğretim mezunlarının lise ve dengi okul mezunlarından daha fazla kazandığını doğruluyor. Yükseköğretim mezunlarının ortalama yıllık geliri, lise ve dengi okul mezunlarının yıllık ortalama gelirinden 1,45 kat daha fazla.” halinde konuştu.

Lise ve dengi okul mezunu bayanlar yıllık ortalama 33 bin lira gelir elde ederken, yükseköğretim mezunu bayanların gelir ortalamasının 57 bin lira olduğuna dikkati çeken Özvar, “Buna göre yükseköğretim mezunu bayanlar, lise ve dengi okul mezunu bayanlardan 1,7 kat daha fazla gelir elde ediyor.” dedi.

YÖK Lideri Özvar, “Yükseköğretimin özellikle bayanların mezuniyet oranlarında, iş gücüne iştirakte ve gelirlerinde büyük bir tesiri olduğunu görüyoruz. Yükseköğretim mezunu bayanların yıllık ortalama gelirinin, lise ve dengi okullardan mezun olan bayanların yıllık ortalama gelirinin 1,7 katı kadar olmasını memnuniyetle karşılıyorum.” sözünü kullandı.

– Yılın birinci iki çeyreğine nazaran işsizlik oranları azaldı-

Öte yandan, TÜİK datalarına nazaran, 2022’nin 3. çeyreğinde, işsizlik oranları yükseköğretim mezunlarında yüzde 12 olarak gerçekleşirken, lise mezunları ile mesleksel ve teknik lise mezunlarının işsizlik oranları sırasıyla yüzde 12 ve yüzde 11 oldu.

Aynı yılın birinci çeyreğinde, lise mezunları ile mesleksel ve teknik lise mezunlarının işsizlik oranı sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 13, ikinci çeyreğinde ise sırasıyla yüzde 13 ve 11 olarak yer aldı. Buna nazaran, lise mezunlarının işsizlik oranında yılın birinci iki çeyreğine göre 2 puanlık düşüş yaşandı.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.