Afla dönenlerin askerlik tecilleri nasıl yapılacak?

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Afla dönenlerin askerlik tecilleri nasıl yapılacak?
Anılan düzenleme; “Yükseköğretim kurumlarında hazırlık dahil bütün sınıflarda intibak, önlisans, lisans tamamlama, lisans, lisansüstü tahsili nazarann öğrencilerden bu hususun yürürlüğe girdiği tarihe kadar, kendi isteğiyle ilişikleri kesilenler dahil, terör kabahati ile taammüden öldürme cürümlerinden (madde 81, 82 ve 83), azap kabahatinden (madde 94 ve 95), eziyet hatasından (madde 96), cinsel hücum (madde 102), çocukların cinsel istismarı (madde 103), uyuşturucu yahut uyarıcı unsur imal ve ticareti hatasından (madde 188) mahkum olanlar ile düzmece evrak sebebiyle kaydı iptal edilenler ile kayıt sırasında uydurma doküman verenler ile 5/12/1951 tarihindeki ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Yapıtları Kanununun 71 inci hususunda yazılı kabahatler ile terör örgütlerine yahut Ulusal Güvenlik Kurulunca Devletin ulusal güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum yahut kümelere üyeliği, mensubiyeti yahut iltisakı veya bunlarla irtibatı niçiniyle ilişiği kesilenler hariç, her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler ile bir programı kazanarak kayıt yapma hakkı elde ettikleri biçimde kayıt yaptırmayanlar bu unsurun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren dört ay ortasında ilişiklerinin kesildiği yahut kayıt hakkı kazandıkları yükseköğretim kurumuna müracaatta bulunmaları kaidesiyle bu Kanunun 44 üncü unsurunda belirtilen temellere nazaran 2022-2023 eğitim-öğretim yılında tahsillerine başlayabilirler.

Birinci fıkra kapsamında bir daha tahsile başlayanların askerlik ertelemeleri 25/6/2019 tarihindeki ve 7179 sayılı Askeralma Kanununun 20 nci unsurundaki yol ve asıllara göre yapılır. Bu hususun yürürlüğe girdiği tarihte askerlik nazaranvini yapmakta olanlar terhislerini takip eden 2 ay ortasında ilgili yükseköğretim kurumuna başvurmaları halinde bu unsurda belirtilen haklardan yararlandırılır.

Bu unsurda yer alan kararlardan yararlanarak ayrıldığı yükseköğretim kurumuna kayıt yaptıranlardan ÖSYS/YKS puanı giriş yılı prestijiyle birebir yahut farklı bir diploma programının tıpkı tipten taban puanına sahip olanlar, bu programlardan birine yatay geçiş talebinde bulunabilecektir. Bu kapsamda farklı bir diploma programından yatay geçişle kabul edilecek öğrenci sayıları, ilgili programa kayıtlı öğrenci sayısı ve üniversitenin fiziki şartları dikkate alınmak suretiyle belirlenir.

Buna ait tarz ve temeller yükseköğretim kurumları senatolarınca belirlenir. Bu husustan yararlanıp bir yükseköğretim kurumunda öğrenci statüsü kazananlar başvurmaları halinde Anadolu Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi bünyesindeki açık öğretim önlisans yahut lisans seviyesindeki muadil programlara yatay geçiş yapabilirler.

Bu unsurun uygulanmasına ait metot ve temelleri belirlemeye Yükseköğretim Heyeti yetkilidir
.” formunda hayata geçirilmiştir.

Öğrencilerin kayıt, ders sayma, fiyat ödeme, yatay geçiş üzere öteki konular Yükseköğretim Konseyi Başkanlığı tarafınca uygulama konulan Af Uygulama Unsurlarında belirlenmiştir. Ayrıyeten, ilgili öğrencilerin askerlik tecil süreçleriyle ilgili de kimi açıklamaların yapılmasına muhtaçlık duyulmaktadır.

Bu çerçevede, 7179 sayılı Askeralma Kanununun ilgili kararlarına nazaran değerlendirdiğimizde, afla eğitim öğretime dönen öğrencilerin askerlik tecil süreçleri aşağıdaki çerçevede yapılacaktır:

1- 28 yaşını tamamlamış olanların askerlik ertelemeleri yapılamayacaktır.

2-Bitirdiği tahsilin dengi yahut daha alt seviyedeki bir programa kayıt yaptıranların askerlik tecilleri yapılamayacaktır.

3-Af kanunun yürürlüğe girdiği tarihtilk evvel “Yoklama Kaçağı” yahut “Bakaya” yahut “Sınıf ve Tertibat Bekliyor Yoklama Kaçağı” durumunda olmayan ve 28 yaşını tamamlamış olan öğrencilerin askerlikleri 28 yaşının sonuna kadar tecil edilecektir.

4-Yüksek lisans eğitimi bakılırsanlerde 32 yaş, doktora eğitimi yapanlarda ise 35 yaşını tamamlamış olanların askerlik tecil süreçleri yapılamayacaktır.

5- Af kanunun yürürlüğe girdiği tarihtilk evvel “Yoklama Kaçağı” yahut “Bakaya” yahut “Sınıf ve Tertibat Bekliyor Yoklama Kaçağı” durumunda olmayan ve yüksek lisans eğitiminde 32 yaşını, doktora yapanlar için ise 35 yaşını doldurmayanların askerlik tecilleri yaş haddi dikkate alınmak suretiyle ilgili mevzuatta belirtilen azami mühletler kadar ertelenecektir.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.