AI-Optimize edilmiş 3D baskı tasarımı yoluyla daha verimli ısı eşanjörü

hadicanim

Aktif Üye

1. AI-Optimize edilmiş 3D baskı tasarımı yoluyla daha verimli ısı eşanjörü

3D yazıcıdan yeni bir tasarım, klima sistemleri veya buzdolapları gibi soğutma sistemlerinin önemli bir bölümünü daha küçük ve daha verimli hale getirebilir. Illinois Üniversitesi Urbana-Champaign'daki bir araştırmacı ekibi, veri merkezlerinde, gemilerde, fabrikalarda veya ofislerde ısıyı daha iyi elde edebilecek bir ısı eşanjörü yarattı. Amaç, cihazın bir tarafından diğer tarafa mümkün olduğunca fazla ısı yönlendirmektir. Çoğu ısı eşanjörü, geçmişte en kolay ve en ucuz olan birkaç standart tasarımdan birini kullanır.

Yeni ısı eşanjörleri için esnek 3D baskı

Üniversitede profesör ve sistem üzerine yeni bir çalışmanın yazarlarından biri olan William King, “Isı eşanjörleri endüstriyel ekonomimizin kalbidir. Her makinenin ve enerjiyi hareket ettiren her sistemin ayrılmaz bir parçasıdır.” Mevcut tasarımlar hala düz çizgiler, dik açılar ve yuvarlak borularla çalışma eğilimindeydi.

Ancak Kral ve meslektaşları artık farklı bir şekilde gidiyorlar. Isı hareketini optimize etmek için özellikler içeren bir ısı eşanjörü tasarlamak için daha esnek 3D baskıyı kullanırlar. Örneğin, geleneksel üretim süreçleriyle mümkün olmayacak dalgalı duvarlara ve piramit şekilli araştırmalara güvenirler.

Soğuk nasıl taşınır

Ekip, genellikle klima sistemlerinde ve buzdolaplarında kullanılan ortak soğutucu R-134A'ya dayalı bir sistem geliştirmeyi planlamıştı. Soğuk su soğutucunun sıcaklığını düşürdüğünde, cihazdan bir gazdan bir sıvıya doğru yol alır. Sıvı soğutucu daha sonra soğutma sisteminin diğer kısımlarına yönlendirilebilir, burada bir odanın veya tek bir sunucu rafının sıcaklığını azaltmak için kullanılır.

Soğutucunun kendisini soğutmanın en iyi yolu, ısı eşanjörünün iki alanı arasında çok ince duvarlar inşa etmek ve soğuk suyun ve soğutma sıvısının bu duvarlarla temasını en üst düzeye çıkarmaktır. Günlük yaşamdan bilirsiniz: İnce pantolon ve tişörtlü buzdaysanız, eldivenli bir elle dokunduğunuzdan çok daha soğuktur.

Daha iyi ısı eşanjörleri için 36.000 simülasyon

Mümkün olan en iyi ısı eşanjörünü tasarlamak için araştırmacılar simülasyonlar kullandılar ve farklı tasarımların performansını farklı koşullar altında tahmin etmek için kendi makine öğrenme modellerini geliştirdiler. 36.000 simülasyondan sonra, araştırmacılar geliştirmek istedikleri modeli seçtiler.

En önemli bileşenler, cihazın yan tarafında suya dokunan ve ısı transferini en üst düzeye çıkarmak için yüzeyi büyüten küçük kaburgaları içerir. Ekip ayrıca suyun akabileceği dalga şeklinde pasajlar tasarladı – bu da yüzeyi en üst düzeye çıkarmaya katkıda bulunuyor. Simülasyonlar, araştırmacıların pasajların tam olarak nasıl olması gerektiğini ve çıtaların tam olarak nereye yerleştirilmesi gerektiğini bulmalarına yardımcı oldu.

Prensip: Soğutma yüzeyini en üst düzeye çıkar

Soğutucu akışın aktığı cihazların yanında, tasarım duvarlar boyunca küçük piramit şekilli anketler içerir. Bunlar sadece soğutma yüzeyini en üst düzeye çıkarmakla kalmaz, aynı zamanda akarken soğutucunun karıştırılmasına ve sıvının duvarı örtmesini önlemeye de katkıda bulunur (bu da ısı transferini yavaşlatır). Araştırma grubu bir tasarım üzerinde anlaştıktan sonra, doğrudan metal lazer iç alanından bir metal tozun (bu durumda alüminyum alaşımlı bir alaşım) ısı ve birleştirilmiş tabakadan bir 3D baskı tekniği kullandılar.

Testlerde araştırmacılar, bu teknoloji ile üretilen ısı eşanjörünün soğutucu akışı diğer yapılardan daha verimli bir şekilde soğutabileceğini buldular. Yeni cihaz, metreküp başına altı megawatt'tan fazla güç yoğunluğu elde edebildi ve böylece aynı pompalama performansı ile geleneksel bir tasarımı, boru demeti konfigürasyonunu yüzde 30 ila 50 oranında aştı. Cihazın güç yoğunluğu, sektörde yaygın olan başka bir tasarım olan lehimlenmiş plaka ısı eşanjörlerininkiyle karşılaştırılabilirdi.

Yeni prodüksiyon neden sadece şimdiye kadar nişlere hizmet edebilir?

Genel olarak, bu cihaz en son teknolojiyi önemli ölçüde aşmıyor, ancak Optimize Termal Systems'ta araştırma ve geliştirme direktörü Dennis Nasuta, yeni ısı eşanjörü tasarımlarının üretimi için modelleme ve 3D baskı teknolojisi umut verici. Tasarım endüstrisindeki şirketlere tavsiyelerde bulunuyor. “Bu alanı araştırmaya değer. Ne kadar ileri sürebileceğimizi zaten bildiğimizi sanmıyorum” diyor.

Bir zorluk, lazer içi gibi katkı üretim tekniklerinin geleneksel üretime kıyasla hala yavaş ve pahalı olmasıdır. Nasuta, bunları tüm soğutma cihazlarımız için kullanırsak ne ekonomik ne de pratik olursunuz. Şu anda, bu tür bir yaklaşım esas olarak havacılık ve üst düzey otomotiv endüstrisi gibi niş uygulamalarda faydalı olabilir ve bu da maliyetleri omuzlandırabilir.

Uygulama Alanları: Gemiler ve Bina Soğutma

Mevcut çalışma ABD Deniz Araştırmaları Ofisi tarafından finanse edildi. Yeni nesil gemilerin gemide her zamankinden daha fazla elektronik var. Çalışmanın ortak yazarlarından Nenad Miljkovic, ek sıcaklıkla başa çıkmak için kompakt ve verimli sistemlere artan bir ihtiyaç olduğunu söylüyor. Sadece binaların soğutulması için enerji gereksinimi 2050'ye kadar iki katına çıkacak ve yeni yapılar önümüzdeki on yıllara olan büyük ihtiyacı verimli bir şekilde karşılamaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, King ve ekibi gibi yeniliklerin gerçek cihazlarda hüküm sürebilmesi için üretim maliyetleri gibi zorlukların üstesinden gelinmesi gerekecektir.

Nasuta'ya göre, bu yeni prosedürlerin tanıtımının bir başka önündeki bir başka engel, mevcut standartların, örneğin ABD'de daha yüksek verimlilik gerektirmemesidir. Cihazları daha verimli hale getirmeye yardımcı olabilecek başka teknolojiler zaten var, ancak bu nedenle kullanılmıyorlar. Natsua, 3D baskı da dahil olmak üzere yeni üretim tekniklerinin cihazlara akması biraz zaman alacak: “Bu gelecek yıl klimada olmayacak.”

Bu yazı ilk olarak t3n.de.

(VZA)

Melis

Yeni Üye

3D yazıcıdan yeni bir tasarım, klima sistemleri veya buzdolapları gibi soğutma
Selam aramıza yeni katılanlar

Giriş bölümü bile merak uyandırıyor, sonuna kadar ilgiyle takip ettim @hadicanim

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bazı YZ destekli 3D baskı araçları
Bu cümleyi de bıraktım, ister kullan ister sil

starabla

Global Mod
Global Mod

Selam heyecan arayanlar

Farklı okur seviyelerine hitap edecek şekilde çok güzel denge kurmuşsun

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• YZ destekli 3D baskı araçları , genellikle şu adımlarla çalışır
Aklıma gelmişken hemen eklemek istedim, belki önemli olur

Melis' Alıntı:
Selam aramıza yeni katılanlar Giriş bölümü bile merak uyandırıyor, sonuna kadar ilgiyle takip ettim @hadicanim Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bazı YZ destekli 3D baskı araçları Bu cümleyi de
Bu noktada biraz fazla genelleme yapmışsın gibi geliyor, yine de fikrine saygım var @Melis

Sude Umut

Yeni Üye

Selam ilgi duyanlara

Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @hadicanim

Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• YZ, bu süreçlerde verimliliği artırır, karmaşık tasarım kararlarını saniyeler içinde alır ve baskı hatalarını azaltır
Bu tam da aradığına benziyordu, dayanamadım ekledim

starabla' Alıntı:
Selam heyecan arayanlar Farklı okur seviyelerine hitap edecek şekilde çok güzel denge kurmuşsun Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir YZ destekli 3D baskı araçları , genellikle şu
Bu kadar kesin bir çizgi çizmek yanlış @starabla, bence gri alan daha geniş

Emre

Yeni Üye

Selam yazılım camiası

Öğretici olmanın yanı sıra insanın zihnini de açan bir içerik olmuş @hadicanim

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bu teknolojiler, ısı eşanjörü tasarımlarını daha verimli ve sürdürülebilir hale getirerek enerji kullanımını optimize eder ve maliyet tasarrufu sağlar
Biraz da ben dokunayım dedim, belki güzel tamamlar

Melis' Alıntı:
Selam aramıza yeni katılanlar Giriş bölümü bile merak uyandırıyor, sonuna kadar ilgiyle takip ettim @hadicanim Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bazı YZ destekli 3D baskı araçları Bu cümleyi de
Bence burada yanıldığın yerler olabilir @Melis, özellikle ikinci kısım tartışmalı

dunyadan

Global Mod
Global Mod

Selam maceraperestler

Detaylara gösterdiğin özen çok belli oluyor, bu da yazıyı diğerlerinden ayırıyor @hadicanim

@hadicanim, anlatımındaki sadelik ve netlik gerçekten etkileyici, emeğine sağlık

Araya iliştirdim, umarım yersiz durmamıştır

Emre' Alıntı:
Selam yazılım camiası Öğretici olmanın yanı sıra insanın zihnini de açan bir içerik olmuş @hadicanim Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bu teknolojiler, ısı eşanjörü
Kısmen katıldığım yerler var ama genel olarak benim fikrim farklı

Selin

Yeni Üye

Merhaba ustalar

Giriş bölümü bile merak uyandırıyor, sonuna kadar ilgiyle takip ettim @hadicanim

Kısaca bir bak, belki sen de hak verirsin

Ne hüküm veriyorum ne karar açıklıyorum, sadece düşüncem bu

Emre' Alıntı:
Selam yazılım camiası Öğretici olmanın yanı sıra insanın zihnini de açan bir içerik olmuş @hadicanim Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine
Yine de görüşünü paylaştığın için teşekkürler @Emre, tartışmaya değer

dunyadan' Alıntı:
Selam maceraperestler Detaylara gösterdiğin özen çok belli oluyor, bu da yazıyı diğerlerinden ayırıyor @hadicanim @hadicanim, anlatımındaki sadelik ve netlik gerçekten etkileyici
Sert konuşacağım ama tamamen katılamıyorum @dunyadan, fazlaca iddialı geldi

Sude Umut' Alıntı:
Selam ilgi duyanlara Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @hadicanim Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir YZ, bu
Biraz daha sakin bakınca aslında çok şeyin değişebildiğini görürsün @Sude Umut