Bakan Bozdağ: Her hakim savcının yanında bir yardımcı olacak

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Bakan Bozdağ: Her hakim savcının yanında bir yardımcı olacak
Türkiye Adalet Akademisi’nin Eğitim Devri Açılış Merasimi, Akademide yapıldı.

Törenin açılışında konuşan Bozdağ, hakim ve savcı adaylarının daha mesleğe başlamadan âlâ yetişmelerinin, yargı hizmetlerinden memnuniyeti ve yargıya itimadı artırma konusunda fazlaca kıymetli olduğunu söylemiş oldu.

Hakim ve savcı adaylığı kurumunu kaldırarak, hakim ve savcı yardımcılığı kurumunun getirildiğini, müddetin de 2 yıldan 3 yıla çıkarıldığını hatırlatan Bozdağ, hakim ve savcıların meslek öncesi hayli nitelikli bir eğitim almasını amaçladıklarını anlattı.

Bozdağ, “Savcı yardımcılığı, bir savcının yanında bir savcı yardımcısı. Hakim yardımcılığı, bir hakim yanında bir hakim yardımcısı olacak. Çok zaruret olursa, sayıda oldukcaluk olursa bu biçimde en çok bu ikiye çıkacak.” tabirini kullandı.

Planlamada şu an uygulamanın, her hakim ve savcının yanında bir kişi olacak biçimde yürütüleceğini belirten Bozdağ, “Çünkü şu anda birinci sınıfa ayrılmış yeterinden çok hakim ve savcımız var. Bu alanda güzel eğitici olacağını düşündüğümüz fazlaca değerli arkadaşlarımız var. Eminim ki yeni devirde usta-çırak bağı içerisinde birebir çalışan bir hakim savcı yardımcılığı süreci, ülkemize de hakim ve savcı yardımcılarımıza da epey şey kazandıracak.” diye konuştu.

Adalet Bakanı Bozdağ, maddeyle değerli bir adım daha atıldığını, hakim ve savcı yardımcılarının statüsünün ve hangi vazifeleri yapacaklarının da kanunda açıkça açıklandığini bildirdi.

Sürpriz bir nazaranvin kimseyi beklemediğini söyleyen Bozdağ, “Sizinle birlikte çalışacak, daha doğrusu sizin yardımcılığını yapacağınız hakim ve savcılarımız da bu statüyü bilecek, bu statüye uygun bir değerlendirmeyi, çalışmayı, kıymet vermeyi de bakılırsav sırasında yapacaktır.” kelamlarını sarf etti.

Bozdağ, birinci sınıfa ayrılma kaideleri ortasına, mesleğe kabulden daha sonra en az üç sefer meslek içi eğitime katılma zorunluluğunu getirdiklerini de aktardı. Meslek içi eğitimleri, vakit içerisinde daha da ihtisaslaştırmayı hedeflediklerini anlatan Bozdağ, genç hakim ve savcı adaylarının meslek içi eğitime girmekten çekinmemesini istedi.

– Adliyelere iki yılda bir zarurî teftiş

Bekir Bozdağ, yeni periyotta teftişte de büyük bir değişimi hayata geçirdiklerini, 1 Ocak 2023’ten itibaren iki yılda bir mecburî teftişi rutin hale getirdiklerini belirtti.

Hakimler ve Savcılar Konseyi Birinci Dairesi’nin, her yılın en geç ocak ayının ikinci haftasına kadar, o yıl denetlenecek adliyeleri ilan edeceğini aktaran Bozdağ, o süreç içerisinde adliyelerin denetleneceğini, bu kontrolün yol gösteren ve rehberlik eden bir kontrol olacağını kaydetti.

Bakan Bozdağ, yargılamalardaki uzamalarda, maddelerden kaynaklanan dertleri temizlemek için çaba ettiklerini, uygulamadan kaynaklanan dertlerin da daima birlikte giderileceğini vurguladı.

Kesinleşmesi gereken bir evrakın hakim önünde aylarca beklemesi halinde burada kusurun kimde olduğuna bakılacağını anlatan Bozdağ, kusur kime aitse onun takip edileceğini ve gereken süreçlerin yapılacağını bildirdi.

– “Geciken adalet tartışmaları Türkiye’mizin gündeminden düşsün”

Bozdağ, “İşlerimiz saat üzere işlesin ve geciken adalet tartışmaları Türkiye’mizin gündeminden düşsün. Zira bir hayli davalarla ilgili bu manada epeyce önemli tenkitler alıyoruz.” görüşünü paylaştı.

Yargıyı makul bir süre içerisinde biten bir yargılama sürecine soktuklarında, adaletin vaktinde tecellisinin sağlanacağını tabir eden Bozdağ, bunun da hem adalete inancı tıpkı vakitte yargı hizmetlerinden memnuniyeti artıracağını lisana getirdi.

Adalet Bakanı Bozdağ, “Bundan daha sonraki süreçte de hükümet olarak yargı mensuplarımızın hem muhtaçlıklarını karşılamak, birebir vakitte yargımızı Avrupa’daki standartlara taşımak hatta onun da ilerisine götürmek, bizim ana görevimizdir.” değerlendirmesinde bulundu.

Hakim, savcıların kararlarının doğruluğu kadar, hakim ve savcının adil görünmesinin de değerli olduğunu aktaran Bozdağ, bu hususta başarılı kıdemli yargıçların örnek alınmasını tavsiye etti.

– “Virgülleri azaltın, kısa cümlelerle meramı net anlatın”

Yargı alanında yazılan kitapların Türkçesinin son vakit içinderda bozulduğunu, kendi öğrencilik senelerındaki hukuk kitaplarının lisanının adeta şairlerin Türkçesi ile yarışır hoşlukta olduğunu lisana getiren Bozdağ, kelamlarını şu biçimde sürdürdü:

“Merhum Faruk Eren Hocamızın, Sulhi Dönmezer Hocamızın kitaplarını okuduğumda, bunlar edebiyatçı mı değil, fakat o denli harika bir Türkçe tabir stilleri var ki sizi hayran bırakıyor. Onun için bütün hakim ve savcı adaylarımıza diyorum ki, lütfen kararlarınızda, gerekçelerinizde okuyan Türkçenin lezzetini, Türkçenin ihtişamını, Türkçenin hoşluğunu hem fark etsin, tıpkı vakitte bunun zevkini alsın.”

Kararlarda uzun cümleler kurmanın, epey bilenlerin bile sonucu anlamasını zorlaştıracağını vurgulayan Bozdağ, “Noktaları hayli koyun, virgülleri azaltın, kısa cümlelerle meramı net anlatın.” tekliflerinde bulundu.

Bozdağ, hukuk lisanı konusunda, önemli bir problemle karşı karşıya olunduğunu belirterek, “Onun için, hukuk Türkçesine, epeyce hayli daha ciddiyetle sarılmamız, ehemmiyetle bu sıkıntıda görev almamız ve bu işe kıymet vermemiz gerekiyor.” dedi.

– “Tecrübe ve kıdeme bedel verin”

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hakim ve savcılık mesleğinde, deneyim ve kıdeme kıymet vermenin kıymetine de işaret ederek, “Burada fazlaca önemli bir eksiklik olduğunu fark ediyor ve sahiden hayli üzülüyorum.” sözünü kullandı.

Yeni bir yargıçla Yargıtay Liderinin, yeni bir savcıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının unvan olarak tıpkı olsa da kıdem, bilgi, deneyim ve birikim açısından farklı olduğuna dikkati çeken Bozdağ, “Aradaki bu farkı görüp bizden daha yeterli bildiğine inandığımız başsavcılarımızın, komite liderlerimizin, ağır ceza reislerimizin ve kıdemli olanların bilgisinden, deneyiminden, imajından istifade etmekten çekinmeyelim.” diye konuştu.

Bozdağ, genç meslektaşlarına, yargıya olan itimadın yalnızca verdikleri kararların isabetiyle değil, yapacakları her türlü isimli tasarrufla da ilgili olduğunu hatırlattı, genç hakim ve savcıların, hürmet, sevgi, ahlak, hukuk kurallarına riayet etmelerini de istedi.

Hakim ve savcıların halkla alakalarının de ehemmiyet taşıdığına işaret eden ve bunun da uzun vakittir yaşanan önemli sorun olduğunu söyleyen Bozdağ, avukatla görüşmeyen hakim ve savcılar bulunduğuna dikkati çekti.

Adalet Bakanı Bozdağ, şöyleki devam etti:

“Niye görüşmüyorsun? ‘Tarafsızlığın, bağımsızlığın sebebidir’, ‘Filan şunu der’… Sizin görüşmenize göre beşerler sizi değerlendiriyorsa yandınız aslına bakarsanız. Ancak bilin ki sizi, verdiğiniz kararlara nazaran kıymetlendiriyor beşerler. Kararlarınız adil olduktan daha sonra, istinaftan geçtikten, Yargıtay ve Danıştaydan geçtikten daha sonra sizin kiminle görüştüğünün bir değeri var mı? Fakat bakıyorum, bir epeyce yerde kapısına ‘Avukatla görüşülmez’ diye yazı yazan, maalesef meslektaşlarımız çıktı. Hakim olabilir mi bu biçimde birisi? Hakim olamaz. Ancak mesleğe girmiş. Halkın hakimisiniz siz, devlet ismine Cumhuriyet’in savcısısınız. Evet, Cumhuriyet’in hakimisiniz. Ancak bu Cumhuriyet’in sahibi de Türk halkıdır, Türk milletidir. Siz Türk milletinin, Türk halkının hakimi ve savcısısınız? Onlara hürmet, onlara hürmet bizim de görevlerimizden bir adedidir.”

Yüz yüzelik prensibinin yalnızca sanığın gözünün içine, yüzüne bakmak olarak algılanmaması gerektiğini belirten Bozdağ, “Lütfen kulağınızı ‘Ben hakime kaygımı anlatmak istiyorum’ diyene verin. Onun gözünün içine bakın. Onlara görüş söylemeyin, yol göstermeyin, siz karar verirsiniz. Ancak size sıkıntısını anlatmak istiyorsa bir anne, bir baba yahut rastgele birisi gelsin, size anlatsın sıkıntısını. Emin olun size anlattıktan daha sonra sizin sonucunız onun yüzde yüz aleyhine olsa bile onun sizin adaletinize olan itimadı yüksek olur.” değerlendirmesinde bulundu.

Hakim savcıların kapısını halka kapatmamasını isteyen Bozdağ, şunları lisana getirdi:

“Tarafsızlık ve bağımsızlık, halka küsmek, kapıyı kapatmak, avukatla görüşmemek değildir. Bunu söylemek ilkellikten öbür hiç bir şeydir. Bu yanlış anlayışı bir türlü tasfiye edemedik. Ben bir kere daha buradan söz ediyorum, tabir etmekten de vazgeçmeyeceğim.

Adaletin kapısı yalnızca adliyenin kapısı değil, temel adaletin kapısı hakim ve savcıların kapısıdır. O kapıyı halka kapatan, adaletin kapısını halka kapatmış oluyor. Bu hak değildir. Bizim görevimizin gereği hiç değildir. Milletin vergilerinden verilen para yalnızca evrakta karar vermek için değil, hem de adalet arayışı olan herkesi dinlemek içindir. Yargı sürecinde de yargı süreci haricinde da siz dürüst olursanız, kimse size çamur atamaz atsa bile hiç bir çamur sizi kirletemez. Fakat siz kirlenirseniz, kapınızı kime kapatırsanız kapatın o kir sizi perişan eder.”

Bozdağ, halkla görüşmenin hakim ve savcıyı kirletmeyeceğini, adaletine gölge düşürmeyeceğini, prestijini sarsmayacağını kaydederek, hakim ve savcıyı kirleten şeyin, ahlakın ve hukukun dışına çıkmak olduğunu vurguladı.

– “Aday eğitim müfredatını tam yeniledik”

Türkiye Adalet Akademisi Lideri Muhittin Özdemir de dört temel alanda eğitim faaliyetlerini sürdürdüklerini, hukuka ve insan haklarına bağlı, tarafsız, bağımsız, hür vicdanıyla karar veren hakim ve savcılar yetiştirmeyi amaçladıklarını söylemiş oldu.

Bu hedefle, uygulamaya dayalı interaktif eğitim modelini temel alarak akademinin eğitim faaliyetlerini yenilediklerini anlatan Özdemir, “Özellikle genç hukukçuların, hakim savcı olarak yetiştirilmesi maksadıyla aday eğitim müfredatını, aday eğitim ideolojisini tam yeniledik. Yenilenen bir vizyonla 2 yıldır eğitimlerimizi sürdürmekteyiz. Bu kapsamda, Adalet Akademisi’nde çalışmaya başlayan öğretim üyeleri, psikologlar, toplumsal çalışmacılar ile şahsi gelişim alanı da dahil olmak üzere her hususta adaylarımızı yetiştirmeyi amaçlıyoruz.” diye konuştu.

PARAM OLSA ŞURAYA YATIRIRDIM DİYE DÜŞÜNME! 100.000 TL SANAL PARA İLE NELER YAPABİLECEĞİNİ ÇABUCAK GÖR!

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.