Bakan Özer: Amacımız, yıl sonuna kadar tüm köy okullarını hizmete sunmak

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Bakan Özer: Amacımız, yıl sonuna kadar tüm köy okullarını hizmete sunmak
Zonguldak’ın Devrek ilçesinde Mekekler Köy Hayat Merkezi açılışına katılan Özer, burada yaptığı konuşmada, bakanlığa bağlı Hayat Uzunluğu Öğrenme Genel Müdürlüğünde herkese, yetişkinlere, şahsi gelişimlerini desteklemek istedikleri her alanda sertifikasyon eğitimi vermek için büyük gayret sarf ettiklerini söylemiş oldu.

Özer, 2020-2021 senelerında her yıl 3-4 milyon bireye eriştikleri ve kurslarla hizmet vermiş oldukları bu performansı 2022’de her ay 1 milyon bireye erişmek üzere bir daha planladıklarını belirterek, “İstedik ki her ay 1 milyon vatandaşımızın Türkiye’nin tüm noktalarında yanında olalım. İstemiş olduğu 3 binin üstündeki kurstan hangi eğitimi istemişse onlara sunalım. Koymuş olduğumuz amacı de epeyce süratli biçimde aştık. 8 ay daha sonrasında 8,3 milyon vatandaşımıza ulaşmış bulunmaktan büyük memnunluk duyuyorum. Bu vatandaşlarımızın yüzde 70’i bayanlarımız.” diye konuştu.

– “Artık öğrenci sayısına bakılmaksızın tüm köylerde ilkokul hizmeti verebileceğiz”

Milli Eğitim Bakanlığı olarak bilhassa eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmeye yönelik epeyce sayıda projeyi gerçekleştirdiklerini bildiren Özer, şunları kaydetti:

“Ama bunların içerisinde köy hayat merkezleri bambaşka yerde duruyor. Bilhassa son 30-40 yıl içerisinde köylerden ilçelere, kentlere, metropollere göç, Kovid-19 salgınından daha sonra bilakis dönmeye başladı. Kritik bir dal de ortaya çıktı. Artık besin ve tarım, hayvancılık, güç kadar kritik dal olmaya başladı. Besin tedarik zincirlerinde yaşanan zorluklardan dolayı onun için istedik ki bu iki trendi birleştiren ve uzun senelerdan beri öğrenci olmadığı için kapalı kalan köy okullarımızı yeni konseptle köy hayat merkezi olarak insanlarımızın hizmetine sunalım.”

“Birincisi, öğrenci sayısına bakmaksızın mevcut köy okullarının eğitim öğretime katılabilmesiyle ilgili yönetmelikle ilgili her türlü pürüzü kaldırdık. Artık öğrenci sayısına bakılmaksızın tüm köylerde ilkokul hizmetini Ulusal Eğitim Bakanlığı olarak verebileceğiz. İkinci açılımımız, köy anaokullarıyla ilgili oldu. Köydeki anaokullarının açılması için 10 öğrenci kriteri vardı. Onu 5’e düşürdük. Yalnızca bu değişiklik bile 1800 köyümüzde 20 bin yavrumuzun okul öncesi eğitime erişimini sağladı. Üçüncü bir atak daha yapalım istedik. Yalnızca bu köy hayat merkezleri, köy okulu, ilkokulu yahut anaokulu olarak hizmet etmesin. bununla birlikte yetişkinler için de halk eğitim merkezi olarak hizmet versin istedik. Tüm köylerde yaşayan yetişkin insanların, annelerin, babaların, amcaların, kardeşlerin, ablaların istediği kursu aldığı lakin bilhassa tarım ve hayvancılıkla ilgili kurs alabilme imkanını sağlayan bir düzenek kuralım istedik. Gaye olarak da Cumhurbaşkanımız deklare etti. 12 Eylül prestijiyle 1500 köy ömür merkezini faal hale geçirmekti maksadımız. Bugün tüm Türkiye’de açılan köy okullarının 1600’üncüsünü bugünkü törenimizle açmış bulunuyoruz. Cumhurbaşkanımızın koyduğu amacı 100 ek köy okuluyla aşmış bulunuyoruz.”

– “Yetişkinle kendi çocuğu, torunu birebir eğitim çatısı altında”

“Hedefimiz, yıl sonuna kadar tüm köy okullarını süratli biçimde elden geçirerek köylerdeki, büyük kentlerdeki, mahallelerdeki tüm okullarımızı faal hale getirerek gençlerimizin, yavrularımızın ve bilhassa yetişkinlerimizin hizmetine sunmak” diyen Özer, “Bu, hakikaten o kadar yepyeni proje ki birinci sefer bir lokasyonda, bölgede yetişkinle kendi çocuğu, torunu birebir eğitim çatısı altında bir ortaya gelmiş olacak. Bilhassa Hayat Uzunluğu Öğrenme kapsamında insanımızın niteliğini artırmayla ilgili dayanılmaz kapasiteye kavuşmuş olacağız.” sözünü kullandı.

Mekekler köyü sakinlerinin artık halk eğitim kurslarından yararlanmak için Devrek ilçesine gitmek zorunda kalmayacağını belirten Bakan Özer, istedikleri her kursun burada hizmetlerine sunulacağını aktardı.

Özer, “bu biçimdece yıl sonuna kadar 12 milyon vatandaşımızla buluşabilme maksadını de ben inanıyorum ki 15-20 milyona çıkartmış olacağız. Bunun bir daha sonraki etabında Tarım ve Ormancılık Bakanlığımızla bir arada bilhassa köylerdeki bayan kooperatiflerini halk eğitim merkezleriyle entegre etmeye çalışacağız. Bayanlarımızın üretim yaptığı süreçlerin hepsini köy ömür merkezlerine dahil ederek ürettikleri eserleri satıp gelir elde etmesinin önünü açmış olacağız. İnanıyorum ki daha sonrasında köy ömür merkezleri, bulundukları havzalarda, bölgelerde daima yanan bir meşale olarak etrafını aydınlatmaya devam edecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmasının akabinde açılışını yaptığı merkezi gezen Özer, ondan sonrasında eşi Nebahat Özer ile kent merkezinde bir süre evvel vefat eden emekli matematik öğretmeni Dursun Ali Demircan’ın ailesine taziye ziyaretinde bulundu.

PARAM OLSA ŞURAYA YATIRIRDIM DİYE DÜŞÜNME! 100.000 TL SANAL PARA İLE NELER YAPABİLECEĞİNİ ÇABUCAK GÖR!

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.