Bakan Özer deklare etti: ‘Okul terki ihtar sistemi’ geliyor

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Bakan Özer deklare etti: ‘Okul terki ihtar sistemi’ geliyor
Komisyon, AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı.

Komisyonda, Ulusal Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Konseyi (YÖK), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, Yükseköğretim Kalite Şurası ve üniversitelerin 2023 yılı bütçeleri ele alınacak.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, görüşmelere geçilmedilk evvel tarza ait kelam istedi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in komitede oturduğu koltuğun başkalarından daha yüksek olduğunu söyleyen Tanal, “bunun yürütmenin yasamaya egemenlik kurması manasına geldiğini” savundu.

Komisyon Lideri Yılmaz, koltuğun, evvelinde beri var olan bir uygulama kapsamında kullanıldığını, kanun teklifi sahiplerinin yahut sunacak bireylerin oturduğunu anlattı.

Tanal’ın reaksiyon göstermeye devam etmesi üzerine Yılmaz, Tanal’ı “bu biçimde yaparsanız kameraları başlangıçta da içeri almayız.” diye uyardı.

Yılmaz, CHP’li Tanal’ın, salonda yerleşik kameraları işaret ederek “Hangi şirkete ihale ettiniz bu işi?” kelamlarına reaksiyon gösterdi. Yılmaz, kameraların, salonun başka tarafındaki bürokratların, komitesi izleyebilmesini sağladığını kaydetti.

Tanal’ın ithamını kınadığını tabir eden Yılmaz, “Hepimizin kurallara uyması gerekiyor. Meclis’in kuralları var. Meclis’e hürmet duysanız bunu yapmazsınız.” diye konuştu.

AK Parti Ankara Milletvekili Orhan Yegin, TBMM’de kanun teklifi sahiplerinin nerede oturacağının belirli olması için bu cins koltuk kullanıldığını lisana getirdi. Yegin, kendisinin de teklif sahibi olduğunda oturduğunu, bunda “üstünlük kurma” ögesi aramanın gerçek olmadığını söylemiş oldu.

ondan sonrasında Ulusal Eğitim Bakanı Özer, Bakanlığının 2023 bütçesine ait sunumuna başladı.

Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Bakanlık olarak yaz periyodunu beklemeden orta tatillerde de yaz kursu kapsamını genişleterek öğrencilere takviye olmaya devam edeceklerini bildirdi.

Özer, TBMM Plan ve Bütçe Komitesinde, Bakanlığının 2023 yılı bütçesinin sunumunda, okul öncesi eğitimden başlayarak eğitim ve öğretimin her kademesinde bütün bireylerin nitelikli eğitime eriştiği bir eğitim sistemi oluşturmayı hedeflediklerini, bütün çalışmaları bu gayeye uygun olarak yürüttüklerini ve eğitim siyasetlerini bu doğrultuda şekillendirdiklerini belirtti.

Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde 2000’li senelerdan itibaren eğitim sisteminin biroldukça bileşeninde eş vakitli olarak gerçekleştirilen tarihi bir dönüşüm sürecine girdiğini tabir eden Özer, eğitimin tüm kademelerinde bir taraftan okullaşma oranlarının artırılması aracılığıyla eğitimin kitleselleştirildiğini öteki taraftan derslik başına ve öğretmen başına düşen öğrenci sayısının kıymetli ölçüde azaltılarak OECD ortalamasına yaklaştırıldığını söylemiş oldu.

Yaşanan bu dönüşüm sürecinde ana maksatlardan birisinin eğitimde fırsat eşitliğini artırmak olduğunu lisana getiren Özer, fazlaca kapsamlı toplumsal siyasetlerin hayata geçirildiğini, okullaşma oranlarının okul evvelden başlayarak tüm eğitim kademelerinde birinci sefer yüzde 95’in üzerine çıkartıldığını kaydetti.

Okullaşma oranlarındaki artışın en çarpıcı olduğu eğitim kademesinin okulöncesi ve ortaöğretim kademesi olduğunu vurgulayan Özer, “2012 yılında hayata geçirilen 4+4+4 sisteminin de kıymetli katkıları sonucunda ortaöğretimde yüzde 44 olan okullaşma oranı yüzde 95’e yükseltilmiştir.” dedi.

– “Türk eğitim sistemini dünyayla daha fazla rekabet edebilir hale getireceğiz”

Özer, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında resmi ve özel 15 bin 918 okul öncesi, 25 bin ilkokul, 18 bin 186 ortaokul ve 12 bin 714 lise ile toplam 71 bin 818 okulda 1 milyon 200 bin öğretmen ve 19 milyon 100 bin öğrenci ile eğitim ve öğretime devam edildiğini anlattı. Özer, şöyleki devam etti:

“Toplumun tüm kısımlarını içine alan örgün ve yaygın eğitim hizmetlerini yürütebilmek için Bakanlığımız, Yükseköğretim Şurası, Yükseköğretim Kalite Konseyi, ÖSYM, üniversiteler ve öteki Bakanlıklara ayrılan kaynaklarla eğitim bütçemiz, 651 milyar 377 milyon 155 bin lira olarak belirlenmiştir. Bu sayı 2023 yılı merkezi idare bütçesinin yüzde 14,6’sına karşılık gelmektedir.

Eğitime ayrılan bu bütçe ile 2023 yılında eğitimde fırsat eşitliğinin güçlendirilmesi, mesleksel eğitimin güçlendirilmesi ve öğretmenlerimizin mesleksel gelişimlerinin epeyce boyutlu desteklenmesine yönelik çalışmalar ön planda olacaktır. Her öğrencimize benzeri imkanları sunabildiğimiz, tüm öğretmenlerimize farklı gelişim fırsatları sağladığımız ve işgücü piyasasının muhtaçlık duyduğu insan gücünü yetiştiren bir mesleksel eğitim sistemi ile ülkemizin eğitimde fazlaca daha ileri noktalara taşımayı amaçlıyoruz. Tüm bu adımlar yardımıyla Türk eğitim sistemini dünya ile daha fazla rekabet edebilir bir hale getireceğiz.”

– “2022 sonuna kadar 5 yaşlarındaki okullaşma oranını yüzde 100’e ulaştırmayı hedefliyoruz”

Köy okullarında ana sınıfı açılması için gerekli olan taban öğrenci sayısının 10’dan 5’e düşürüldüğünü, köy okullarında da okul öncesi eğitime erişimin kolaylaştırıldığını belirten Özer, bu düzenlemeyle bilhassa düşük nüfuslu alanlarda okullaşma oranlarının artırılmasının sağlandığını, kısa müddet ortasında bu bölgelerde yaşayan 20 binden çok öğrencinin okul öncesi eğitime erişim sağladığını kaydetti.

Özer, “bu biçimdece, 3 yaşta okullaşma oranını yüzde 9’dan yüzde 14’e, 4 yaşta yüzde 16’dan yüzde 35’e yükselttik. 5 yaşta ise okullaşma oranını kısa müddette yüzde 65’den yüzde 97’ye ulaştırdık. 2022 yılı sonuna kadar 5 yaşlarındaki okullaşma oranını yüzde 100’e ulaştırmayı hedefliyoruz. bu biçimdece mecburî eğitim öncesinde tüm öğrencilerimizin en az bir yıl okul öncesi eğitim alma amacını gerçekleştirmiş olacağız. Okul öncesi eğitimde 3-5 yaş aralığındaki okullaşma oranını 2023 yılında OECD ortalamasına ulaştırmayı hedefliyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

– “Amacımız, tüm çocuklarımızın eğitimle buluşmalarını sürdürülebilir kılmak”

Son 20 yılda okullaşma oranlarında meydana gelen iyileştirmelerden en çok kız çocuklarının yararlandığını tabir eden Özer, 2000’li senelerda ortaöğretimde kızların okullaşma oranı yüzde 39,2 iken bugün bu oran, yüzde 95’e yükseldiğini belirtti. Bakan Özer, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Gelecek bir yılda ortaöğretimde okullaşma oranını yüzde 100’e ulaştırmak için yakında kapsamlı bir projeye başlıyoruz. Ortaöğretim çağ nüfusunda okullaşmayan tüm gençlerimize tek tek ulaşarak şartlarına uygun okullaşma seçeneklerinden yaralanmalarını sağlayacağız. Bu kapsamda, 2023 yılında tüm eğitim kademelerinde okul terki riski taşıyan öğrencilerimizin tespitine yönelik erken ikaz ve kayıt dışı öğrenci çağ nüfusu için de takip sistemi kuracağız. Maksadımız eğitim çağ nüfusundaki tüm çocuklarımızın eğitimle buluşmalarını sürdürülebilir kılmaktır.”

– “2023’te “Ortaöğretimde 10.000 Okul Projesi”ni başlatacağız”

Derslik başına düşen öğrenci sayısını azaltmak için eğitim altyapısının daima güçlendirildiğini, bu çerçevede 2003’ten bugüne kadar toplam 356 bin 438 yeni dersliğin üretiminin tamamlanarak eğitim ve öğretimin hizmetine sunulduğunu aktaran Özer, derslik başına düşen öğrenci sayısının temel eğitimde 23’e, ortaöğretimde ise 22’ye düştüğünü söylemiş oldu.

Bakan Özer, Mesleksel Eğitimde 1000 Okul, Temel Eğitimde 10.000 Okul Projesi’ni tamamladıklarını, 2023’te “Ortaöğretimde 10.000 Okul Projesi”ni başlatarak okullar ortası imkan farklılıklarının azaltılmasının hedeflendiğini, dayanak verilen ortaöğretim kurumlarının sayısının daha da artırılacağını lisana getirerek projeler bütün olarak düşünüldüğünde 2023 sonunda 20 binden çok okula fazlacalu dayanak sağlanacağına dikkati çekti.

“Kütüphanesiz Okul Kalmayacak Projesi” ile iki ay üzere kısa müddette Türkiye genelinde 16 bin 361 okula yeni kütüphane kurulumunu tamamladıklarını anlatan Özer, eğitim sisteminde kütüphanesi olmayan okulun kalmadığını vurguladı.

Özer, okul kütüphanelerinde 28 milyon olan kitap sayısının 85 milyona çıkarıldığını, bu sayının 2022 sonu prestijiyle 100 milyona ulaşmasını hedeflediklerini lisana getirdi.

Bakan Özer, köy hayat merkezleri projesinin bilgilerinı da paylaştığı konuşmasında, “2023 yılında tüm köy okullarını bu proje kapsamında açarak projeyi tamamlayacağız.” dedi.

Okullar ortası imkan farklılıklarını azaltmak ve okulların kendi muhtaçlıklarını kendilerinin karşılayabilmesini sağlamak için 2022-2023 eğitim öğretim yılı öncesinde “okul bütçesi” projesinin uygulandığını belirten Özer, bu uygulamaya 2023’de de devam ederek okulların hayli daha kuvvetli hale getirileceğini bildirdi.

Bakan Özer, 2023 yılında öğrencilerin eğitim alırken bununla birlikte daha çağdaş ve konforlu ortamlarda konaklayabilmelerini sağlamak için tüm pansiyonlarda yenileme çalışmalarının gerçekleştirileceğini, ayrıyeten, tüm öğretmenevleri, uygulama otelleri ve hizmet içi eğitim enstitülerinin yenileme çalışmaları kapsamına alınarak ISO 9001 kalite dokümanı ile belgelendirilmesinin sağlanacağını kaydetti.

– “2023’te etkileşimli tahta olmayan sınıfın kalmamasını hedefliyoruz”

Öğrencilerin daha güzel bir eğitim alması ve öğrenme süreçlerinin teknolojik altyapıyla desteklenmesi için okulların teknolojik olarak donatılmaya devam edileceğini aktaran Özer, 2023’te etkileşimli tahta olmayan sınıfın kalmamasının hedeflendiğini söylemiş oldu.

Kovid-19 salgınıyla daha da değerli hale gelen elektronik imtihan uygulamalarının daha geniş bir ağda daha fazla bireye ulaştırabilmek için harekete geçtiklerini belirten Özer, “Bu kapsamda 363 olan elektronik imtihan merkezi sayısını 2022 yılı sonuna kadar 650’ye çıkararak birebir anda 13 bin kişinin imtihanlardan yararlanmasını sağlayacağız. 2023 yılında ise tüm ilçelerde en az bir elektronik imtihan merkezi olmasını sağlayacağız.” diye konuştu.

Bakanlığın birinci kere, okuma, yazma, dinleme ve konuşma olmak üzere dört marifette Türkçe lisan yeterliklerini bilgisayar tabanlı pahalandırmak üzere imtihan uygulaması geliştirdiğini bildiren Özer, “Uluslararası imtihan uygulamalarının standartlarında hazırlanan uygulamadan elde edilen çıktılar, Türkçe lisan eğitiminin daha tesirli hale getirilmesi emeliyle kullanılacaktır. Bu uygulamanın yapılabilmesi için özel hazırlanan elektronik imtihan salonlarında öteki kurumlarla protokollü imtihanlar da yapılmaktadır. Elektronik imtihan salonlarında önümüzdeki yıl açık ortaokul ve lise imtihanlarının da yapılabilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.

Bakan Özer, öğretmenlerin mesleksel ve şahsi gelişimlerine dayanak vermek üzere oluşturulan Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) uygulamasına 2022-2023 eğitim öğretim yılının tüm orta tatillerinde de devam edileceğini söylemiş oldu.

Öğrenci/Öğretmen Dayanak Sistemi’nin devreye konulduğunu, matematik seferberliği kapsamında, matematik eğitim dijital platformunun geliştirildiğini lisana getiren Özer, “2022 yılının sonuna kadar Türkçe ve Yabancı Lisan ile ilgili dijital platformları, tüm öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin hizmetine sunacağız.” diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Özer, 2022-2023 eğitim-öğretim yılı başlangıcında 160 milyon yardımcı kaynağın öğrencilere fiyatsız dağıtımının sağlandığını söylemiş oldu.

Kovid-19 salgını ötürüsıyla öğrencilerin yaşadığı akademik ve toplumsal marifet kayıplarının telafi etmek için yaz okulu uygulamalarının farklı ülkelerde yaygın biçimde uygulandığını lisana getiren Özer, bu kapsamda 4 farklı yaz okulu açarak yaklaşık 1 milyon öğrencinin bu imkandan yaralanmasını sağladıklarını belirtti. Özer, “Milli Eğitim Bakanlığı olarak artık yaz periyodunu beklemeden orta tatillerde de bu yaz kursu kapsamını genişleterek öğrencilerimize dayanak olmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, kaideleri sağlayan öğretmenlerin yüzde 95’inin Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili süreçlere başvurduğunu, başvuranların yüzde 99’unun eğitimlerini tamamladığını, imtihana müracaat oranının da yüzde 98 olduğunu bildirdi.

Özer, TBMM Plan ve Bütçe Komitesinde, bakanlığının 2023 yılı bütçesinin sunumunda, 334 bin 541 özel eğitim öğrencisinin, kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla akranlarıyla birebir sınıfta; özel eğitim anaokulu, üç farklı kademede uygulama okulları ve özel eğitim meslek okullarında 59 bin 635 özel eğitim öğrencisine, ayrıyeten hastanelerde 993 öğrenciye ve meskenlerinde ise 10 bin 578 öğrenciye eğitim hizmeti sunulduğunu anlattı.

Özer, pürüzü olan 18 yaş üstü vatandaşlara daima eğitim takviyesi sağlamak üzere birinci kere engelli halk eğitim merkezleri kurduklarını, bu uygulamayı yıl sonuna kadar 81 ile, 2023 sonuna kadar da tüm ilçelere yaygınlaştıracaklarını söylemiş oldu.

– “Mesleki eğitimi fazlaca boyutlu desteklemeye devam edeceğiz”

Bakan Özer, geçmişte katsayı uygulamaları üzere haksız ve adaletsiz dış müdahalelerin, meslek liselerinin prestij kaybına uğramasına yol açtığına işaret ederek bu tesirin eğitim sisteminin ötesinde iş gücü piyasasında da derinden hissedildiğini belirtti.

Son senelerda mesleksel eğitimi güçlendirmek için eğitim verdikleri tüm alanlarda bölüm temsilcileriyle iş birliği yaparak mesleksel eğitimi tüm öğrenciler tarafınca tercih edilebilir hale getirilmesini sağladıklarını bildiren Özer, meslek liselerini güçlendirmek için yürüttükleri çalışmalara ait ayrıntılı bilgi verdi.

Mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenci sayısının 950 bine ulaştığına dikkati çeken Özer, “2022 amacımız 1 milyon gencimizi mesleksel eğitim merkezleri ile buluşturmaktı. Kasım ayına gelmeden bu gayeye ulaşmış bulunmaktan memnunluk duyuyoruz. 2023 yılında da mesleksel eğitimi epeyce boyutlu olarak desteklemeye devam edeceğiz.” dedi.

Özer, mesleksel eğitimde kısa müddette elde ettikleri muvaffakiyetlerin memleketler arası eğitim topluluğunun da dikkatini çektiğini ve bu muvaffakiyetlerin öteki ülkelerle de paylaşılması için OECD’nin düzenlediği Mesleksel Eğitim Doruğu’nun birinci kere 1 Aralık 2022’de İstanbul’da yapılmasının kararlaştırıldığını kaydetti.

– Öğretmenlere teşekkür

Milli Eğitim Bakanı Özer, öğretmenlerin mesleksel gelişmeninin desteklenmesi konusunda yürüttükleri çalışmaları anlatarak Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili sürecin başarılı biçimde devam ettiğini vurguladı.

Özer, “(Uzman ve başöğretmenlik) İmtihana girme kaidelerini sağlayan öğretmenlerimizin yüzde 95’i Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili süreçlere başvurmuştur, başvuranların yüzde 99’u eğitimlerini tamamlamıştır. Ayrıyeten eğitimlerini tamamlayan öğretmenlerimizin yüzde 98’i de imtihana başvurmuştur. Öğretmenlerimize, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na göstermiş oldukları teveccühten dolayı hassaten teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Eğitimin, ülkenin yarınını şekillendiren en kıymetli öge ve beşere dair yapılacak yatırımların en kıymetlisi olduğunu vurgulayan Özer, kelamlarını şu biçimde sürdürdü:

“Hükümetimiz, bu şuurla hareket etmekte, eğitim alanına yönelik yatırımlarını bilimsel ve pedagojik gelişmelerle koşut bir biçimde sürdürmektedir. Ulusal Eğitim Bakanı olarak şahsım, eğitim topluluğumuz ve milletimiz ismine genel bütçeden her daim en büyük hissesi eğitime ayırma geleneğini başlatan ve kararlı bir biçimde sürdüren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, bu sürece katkısı olan ve bize takviye veren herkese şükranlarımı arz ediyorum. Eğitimin ortak memleket sıkıntısı olarak görülüp bu takviyenin sürdürülmesi değerlidir. Kurulumuzun da bu takviyesi vereceğine olan inancım tamdır. Vereceğiniz dayanak için bir kere daha teşekkür ediyorum.”

Özer, 2023 yılında, bakanlığına 435 milyar 351 milyon 82 bin lira bütçe tahsis edildiğini bildirdi.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.