Bakan Varank’tan Ali Babacan’a ‘Bayraktar’ yansısı

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Bakan Varank’tan Ali Babacan’a ‘Bayraktar’ yansısı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Yönetimi Başkanlığı (KOSGEB) ve TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve Yönetim Enstitüsünün (TÜSSİDE) dayanağıyla Türk Telekom, Nokia ve Arçelik iş birliğiyle oluşturulan “Üretim Teknolojileri Teşebbüs Hızlandırma Programı 5G@EndTech Demo Day” aktifliği Arçelik Çayırova yerleşkesinde gerçekleştirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın iştirakiyle gerçekleştirilen aktifliğe, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Lideri Ahmet Burak Dağlıoğlu, KOSGEB Lideri Hasan Basri Kurt, Koç Holding Güçlü Tüketim Kümesi Lideri Fatih Kemal Ebiçlioğlu, Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, Nokia Türkiye Ülke Müdürü Erensoy Alım, Arçelik Strateji ve Dijitalleşmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Utku Barış Pazar, Arçelik Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nihat Bayız, TÜBİTAK TÜSSİDE Müdürü İsmail Doğan, Tuzla Belediye Lideri Şadi Yazıcı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ulusal Teknoloji Genel Müdürü Zekeriya Coştu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İstanbul Vilayet Müdürü Abdurrahman Aydın, İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkam Tüzgen, Türkiye Açık Kaynak Platformu Yöneticisi Sertaç Yerlikaya ve epey sayıda şirket temsilcisi katıldı.

Bakan Varank, “5G@EndTech” kapsamında desteklenen teknoloji şirketlerinin (IQVizyon, robolaunch Cloud Robotics Platform, Meshine sürü teknolojileri, NaraXR, Link Robotics, BİB, Selvi Technology, SADELABS, beeNEO, Yongatek Mikroelektronik, Talisa Mühendislik, LNL Teknoloji, VSight) 5G teknolojileri ile geliştirdikleri tahlilleri inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.

Varank, aktiflikte yaptığı konuşmada, “Bakanlık olarak teknoloji tabanlı teşebbüslerimizin kesimi olduğu, yerli ve ulusal üretimin ortaya konulduğu bu üslup etkinliklerden büyük bir keyif aldığımı, gururla bu üslup etkinliklere katıldığımı bilhassa belirtmek istiyorum. Bu programın 5G teknolojisini kullanarak son kullanıcıya dönük son eserler çıkarabilmemiz açısından vizyoner bir proje olduğunun altını bilhassa çizmek istiyorum.” dedi.

Bir öneriyi de lisana getirmek istediğini söz eden Varank, “Buradaki her insanın ne üretirsek üretelim yerlileşmeyle ilgili bir ajandası olduğunu çok güzel biliyorum. Bu manada tahminen evvel bu programın ismini yerlileştirmemiz lazım. Programın isminde hiç Türkçe bir söz yok, bunu biraz Türkçeleştirebiliriz. Hem konuşurken daha rahat ederiz tıpkı vakitte herkese ulaşmak açısından Türkçe bir isim daha hoş olabilir. Evet bu biçimde havalı duruyor ancak hava her şey değil, biraz da muhataplarımıza ulaşabilmek kıymetli.” diye konuştu.

– “5G teknolojisinde öncü ülkelerden bir tanesi olabilmek için hummalı çalışmalar yürütüyoruz”

Mustafa Varank, artık her şeyin birbiriyle kontaklı ve etkileşim ortasında olduğu bir dünyada, inovasyonun kriterlerinin kıymetli ölçüde telekomünikasyon sistemlerinin yaygınlığı, güvenilirliği ve suratına bağlı bir hale bürünmüş durumda olduğunu söylemiş oldu.

Şu an için daha yüksek data suratlarını, daha gelişmiş ağ kapasitelerini ve daha düşük gecikme müddetlerini mümkün kılan en son değişen teknolojinin 5G olduğunu vurgulayan Varank, “Bu manada önümüzdeki senelerda 5G ve ötesi teknolojiler, global rekabet gücünde ve refah seviyesinin belirlenmesinde kıymetli bir role sahip olacak. Ses, data ve manzara iletimini ileri bir boyuta taşıyarak objelerin interneti, yapay zeka, artırılmış gerçeklik, robotik ve üretim teknolojileri üzere bir hayli alanda yenilikleri bu sayede görmüş olacağız.” dedi.

Varank, otonom araç teknolojilerinin daha fazlaca hayatta yer almaya başladığı bugünlerde, 5G yardımıyla en az bilgi ve vakit kaybıyla araç-araç ve araç-altyapı bağlantısının problemsiz bir biçimde sağlanabildiğini belirterek, şunları kaydetti:

“2026 yılına kadar 3,5 milyar aygıt, hatta tahminen de daha da fazlası 5G’ye bağlanacak. Önümüzdeki periyotta her alanda şayet olmazsa olmaz bir teknolojiden bahsediyoruz. Oluşturacağı ekonomik bedele baktığımızda da fazlaca büyük sayılar kelam konusu. 5G’nin 2035 yılı sonuna kadar global pazarda 3,8 trilyon dolar ekonomik kıymet ve 25 milyona yakın istihdam oluşturması bekleniyor. İmalat dalında geliştirilecek uygulamalar ise ortaya çıkacak bu bedelin değerli bir kısmını oluşturacak. Bu manada biz de 5G teknolojisinde öncü ülkelerden bir tanesi olabilmek için hummalı çalışmalar yürütüyoruz.

Artık yaşanan dönüşümleri uzaktan izleyen bir Türkiye yok. Yanlışsız vakitte, hakikat teknolojiye yatırım yapan bir Türkiye var. İHA’larda, Togg’da yaptığımızı, 5G’de de yapacağımızdan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Bu doğrultuda 5G ve ötesi teknolojilerle irtibatlı ömür noktasında biz yol haritamızı hazırladık. Biz bu yol haritasıyla 5G ve ötesi bağlantı teknolojilerinin getireceği fırsatları değerlendirdik. Ekosistem geliştirme, mevzuat ve standartlar, teknolojik olgunluk, dikey kesimler boyutlarında stratejilerimizi şu anda belirledik. İnşallah yol haritamızı yakın bir vakitte kamuoyuyla paylaşacağız.”

– “5G altyapısının yerli ve ulusal olarak geliştirilmesine yönelik değerli aralar katettik”

Bu programda paydaşlardan birinin Nokia olduğunu ve kendilerini rakip olarak görmediklerini belirten Varank, kelamlarını şu biçimde sürdürdü:

“Nokia ile de nasıl iş birlikleri yapabiliriz, geliştirdiğimiz teknolojileri Nokia’nın ‘core’ şebekesine nasıl dahil edebiliriz, bunun sıkıntısındayız. Nokia ve öteki şirketlerle de görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Yakın vakitte arkadaşlarımız Nokia’nın daveti üzerine bir ziyaret gerçekleştirecekler. Verdiğimiz 5G’ye dönük dayanakların somut çıktılarını alanda uygulayarak aslında hem bir manada güvenlik sıkıntılarını aşmış olacağız. Daha inançlı bir 5G networkünü elde etmiş olacağız. hem de da küresel piyasaya eserler üretmiş olacağız. Bu takviyenin değerli olduğunu düşünüyorum ve bu projeyi de şimdiye kadar destekledik, (projeye) bundan daha sonra da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızla birlikte takviyemizi devam ettireceğiz.

Özellikle 5G altyapısının üretimde kullanılmasıyla ilgili daldan gelen taleplerin farkındayız. bu biçimde bir test altyapısı oluşturulmasaydı biz bu projeyi uygulayamazdık. Bu manada sanayi kesimleriyle, temsilcileriyle, Arçelik’le görüşmelerimizi yapıyoruz. Bunun kullanım ve uygulama alanlarıyla ilgili de Bakanlık olarak elimizden ne dayanak gelirse bunu vermeye devam edeceğiz. Öteki taraftan, bir daha Bakanlığımızla alakalı 5G teknolojisi alanında neler oluyor diye baktığımızda, şu anda teknoparklarda 5G alanında proje yürüten faal firma sayısının 91 olduğunu görüyoruz. KOSGEB takviye programları kapsamında 5G teknolojisiyle bağlı 393 işletmeye şimdiye kadar 8 milyon liraya yakın dayanak ödemesi yaptık. TÜBİTAK burs ve takviye programları kapsamında 5G alanında 91 projeye 550 milyon lira, endüstriye yönelik dayanak programları kapsamında ise 68 projeye 470 milyon lira dayanak verdik.”

– “Çok kısa mühlet diyebileceğimiz bir vakit zarfında kıymetli çıktılar elde ettik”

Mustafa Varank, “5G@EndTech” programının 5G alanında faaliyet gösteren teknoloji tabanlı yerli teşebbüslerin üretimde geliştirdikleri uygulamaları desteklemek hedefiyle kamu-özel bölüm iş birliğiyle tasarlandığını bildirdi.

Bakanlık olarak bu projenin içerisinde yer almaktan büyük bir memnunluk duyduklarını söz eden Varank, “Programın lansmanı haziran ayında bir daha burada gerçekleşmişti. Müracaatlar daha sonrasında 13 teşebbüs bu programdan yaralanmaya hak kazandı. Bu teşebbüsler programın koçlarıyla yüz yüze görüşme imkanına sahip oldular, farklı mentorluk dayanakları aldılar. Uygulama geliştirme çalışmaları burada yapıldı. Bilgilendirme seminerleri gerçekleştirildi. Dünyanın en büyük girişimcilik etkinliklerinden Slush’a, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin takviyeleriyle bu firmalarımızdan kimileri iştirak sağladı. 4 teşebbüs KOSGEB’den de yaklaşık 1,5 milyon lira takviye aldı.” tabirlerini kullandı.

Firmaların fikirlerinin ürünleşmesi, ticarileşmesi noktasında her türlü takviyesi sağladıklarını aktaran Varank, “Tüm bu takviyeler yardımıyla 10 firma uygulama geliştirme süreçlerini tamamladı. Çok kısa müddet diyebileceğimiz bir vakit zarfında epey kıymetli çıktılar elde ettik. Teşebbüslerimiz, kullanım senaryolarının bir kısmının sunumlarını da gerçekleştirdi. Örneğin bu kullanım senaryolarından bir adedinde 5G temaslı yapay zeka dayanaklı otonom drone’larla eser ve gereç sayımı gerçekleştirilebiliyor. Bunun üzere farklı örnekleri biraz evvel arkadaşlarımız bize sundular.” diye konuştu.

– “Girişimcilerimizi yeşertmek için dayanaklar veriyoruz, onlar başarılı girişimcilerimizi çökertmek için çaba gösteriyorlar”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, konuşmasını şu biçimde sürdürdü:

“Her gün taş üstüne taş koyulması için çabalıyoruz ve bunlarla ilgili neler yapabiliriz, kesimlere nasıl daha fazla dayanak verebiliriz, bunun kaygısında uğraş gösteriyoruz. Birileri de çıkıp bu kazanımları yıkmaktan bahsedebiliyor. Biz girişimcilerimizi yeşertmek için takviyeler veriyoruz, onlar başarılı girişimcilerimizi çökertmek için uğraş gösteriyorlar, hesap sormaktan bahsediyorlar. Bütün ülkelerin İHA alabilmek için sıraya girdiği, ülkemiz için değerli bir paha yaratan bir firmamızı, dünyaca ünlü TB2 SİHA’larımızın mimarı Bayraktar’ı tehdit eden politikler piyasaya çıkabiliyor.

Ben telaş ediyorum ki artık Arçelik’e 2 ayda ikinci gelişim, artık o siyasi çıkıp da ‘devlet burada epey fazla uzunluk gösteriyor, biz oraya da dokunacağız’ diyebilir. İşin latifesi bir tarafa, ‘Türkiye’de katma kıymetli üretimle nasıl kalkınırız’ bunun sıkıntısında olan bir iktidarız. Bunun için de siyasi anlayışlarına, dünya görüşlerine bakmadan, Türkiye’de taş üstüne taş kim koyuyorsa onlara takviye veriyoruz. Bütün firmalarımızla iç içeyiz, birlikteiz. Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak yılın yarısında kesinlikle alanda yer alıyorum, fabrikaları, teknoparkları, AR-GE merkezlerini ziyaret ediyorum. Buraları ziyaret ederken de bunların siyasi görüşü neymiş, hangi fikir tarzındaymış, buna emin olun, bakmıyorum. Zira bizim sıkıntımız bu ülkede kazanımlar elde edebilmek, katma bedel üretebilmek. Bu işe bu biçimde bakmazsanız aslına bakarsanız başarılı olma bahtınız yok. Siyasi saiklerle Türkiye’nin en başarılı firmalarından bir adedini, hatta şunu da söyleyeyim bizim dayanaklarımızdan en az faydalanan firmalarından bir adedini, maddi hiç bir desteğimizden yaralanmayan bir firmamızı tehdit ederseniz bunun karşılığını da politikler size verir lakin en kıymetli karşılığı millet verir. Son periyotta milletimizin ortaya koyduğu yansıyı de gorebiliyorsunuz.”

– “Çip yatırımı yapmak Arçelik’e yakışır”

Firmaları desteklemeye devam edeceklerini bildiren Varank, “Geçen gün buraya geldiğimde bu kürsüden bir davet yaptım. Dedim ki ‘çip yatırımı yapmak Arçelik’e yakışır.’ Şu anda Arçelik bununla ilgili görüşmeler yapıyor, firmalarla irtibatları var. yeniden söylüyorum, çip yatırımı yapmak Arçelik’e yakışır. Zira bunun en kıymetli kullanıcılarından bir tanesi. Burada da bize düşen ne var ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak elimizi taşın altına koyarız. Kâfi ki bu ülkede yatırım yapılsın, istihdam, ihracat, katma paha oluşsun. Bu manada da ben kendilerine nitekim epey teşekkür ediyorum. İnşallah memnun haberlerinizi de beklediğimizi yine tabir etmek istiyorum.” dedi.

Varank, verdikleri dayanaklarla burada oluşturulmuş altyapının, girişimcilerin buradan gelip istifade etmesine katkı sağladığını belirterek, kelamlarını şu biçimde tamamladı:

“Bu manada verdiğimiz dayanakların karşılığını görüyor olmak da bir daha bizim açımızdan epey kıymetli. 5G teknolojisi kıymetli bir teknoloji. Bu alanda takviyelerimizi vermeye devam edeceğiz. Yalnızca 5G alanında değil, üretim kesimlerinin tamamında inovasyona dönük hangi çalışma var ise onları desteklemeye devam edeceğiz. Pandemiyle bir arada Türkiye, dünyada kıymetli bir alternatif üretim üssü olarak ön plana çıktı. Bu fırsatı bizim yeterli kıymetlendirmemiz lazım. “5G@EndTech Demo Day” üzere aktiflikleri, üretime dönük inovasyon faaliyetleri de bizim açımızdan fark oluşturacak, rekabetçiliğimizi artıracak işler. Bakanlık olarak bu dayanaklarımıza devam edeceğiz, bunun üzere programların sayısını arttıracağız.”

– “Türkiye, bir üs haline geldi”

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Lideri Ahmet Burak Dağlıoğlu da dünyada dönüşümlerin ve değişimlerin kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak, tarih boyunca bu türlü gerçekleştiğini söz etti.

Son periyotta ise dikkati çekenin, bu dönüşümün, değişimin suratı olduğunu aktaran Dağlıoğlu, “Baktığımız vakit son 20 yılda da dünya fazlaca süratli dönüşümler yaşadı. Bu dönüşümler ticareti, endüstriyi, bütün ekonomiyi hayli etkiledi. Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde, uyguladığımız siyasetlerle bu 20 yıllık süreçte ülkemizi bu dünyadaki dönüşüme, trendlere adapte ettik, etmeye devam ediyoruz. Ülkemizin rekabetçiliğini global ölçekte koruduk ve rekabetçiliğimizi arttırdık. Birfazlaca dalda şirketlerimiz global tedarik zincirlerine entegre oldu ve AR-GE, inovasyon yoluyla bu bedel zincirlerinde daha katma bedelli noktalara ulaştılar.” diye konuştu.

Dağlıoğlu, sürdürülebilirlik amaçlarına ulaşmak için yaşanan dönüşüm ve dijitalleşmenin epeyce sık konuşulan iki dönüşüm olduğunu vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu:

“Bu ‘ikiz dönüşüm’ denen süreci de bir daha Sayın Cumhurbaşkanımızın, ilgili kurumlarımızın, Bakanlığımızın liderliğiyle en düzgün biçimde yönettiğimizi, yöneteceğimizi düşünüyoruz. 5G kıymetli. Türkiye; geldiği pozisyonda, artık dünyada bölgesel bir merkez haline gelmiş, AR-GE, tasarım yapabilen, eser ticarileştirebilen, satın alma merkezlerinin, üretim merkezlerinin, bölgesel lojistik merkezlerinin, bölgesel idare merkezlerinin olduğu gerçek bir üs haline geldi. Biz bu rekabetçiliği müdafaaya devam etmek ismine 5G dönüşümüne de adapte olmak durumundayız.

Burada, bu program kapsamında direkt uygulamaların yapılmış olması bizim için hayli değerli, epey kritik. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi olarak hem milletlerarası şirketlerin 5G’ye yönelik uygulamaların teknolojilerini yerelleştirmelerini destekliyoruz tıpkı vakitte Türk girişimcilerini bu teknolojileri üretmesine, yerelleştirmesine, dünya ölçeğinde rekabet edebilir eserler ve hizmetler ortaya koymasına katkı sağlıyoruz. Buradaki teşebbüslerimizin bilhassa memleketler arası girişimcilik platformlarında temsil etmesini sağladık, sağlamaya da devam edeceğiz. Bilhassa teşekkür etmek istediğim, Sayın Sanayi ve Teknoloji Bakanımız… bu biçimde bir programa liderlik etmek, bu biçimde bir programı himaye etmek Türk endüstrisi ismine fazlaca değerli, hayli değerli. Geleceğe değerli bir bakış açısı sağlamış oluyor. Programın tüm paydaşları fazlaca değerli. Yatırımcılarımızın, girişimcilerimizin her vakit hizmetindeyiz. Tüm gücümüzle, tüm takımımızla faaliyetlerimize devam edeceğiz.”

Koç Holding Sağlam Tüketim Kümesi Lideri Fatih Kemal Ebiçlioğlu ise 5G’de iş birliğinin kıymet taşıdığını belirterek, 5G@EndTech üzere platformların desteklenmesini değerli gördüklerini söylemiş oldu.

neticeleri prestijiyle değerli bir aktifliği kısa müddette tamamladıklarını aktaran Ebiçlioğlu, “Bu yaratmış olduğumuz ekosistem bundan daha sonra da bir daha tüm startup şirketlerimize açık olacak. daha sonraki devirde de bu inovasyon merkezini paydaşlarımızla birlikte açmaya devam edeceğiz.” dedi.

“5G@EndTech Demo Day” aktifliği, günün anısına fotoğraf çekimi ve yapılan sunumların akabinde bitmiş oldu.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.