Bakan Yanık, muhtaçlık sahibi ve korunma altındaki öğrencilere yönelik takviyeleri deklare etti

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Bakan Yanık, muhtaçlık sahibi ve korunma altındaki öğrencilere yönelik takviyeleri deklare etti
– Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kanunlarla belirlenmiş kuralları sağlayan gereksinim sahibi ve korunma altındaki öğrencilere yönelik “Başarı Teşvik Programı” ile en az 4 yıllık eğitim veren yükseköğretim kurumlarında örgün eğitim goren öğrencisi bulunan gereksinim sahibi hanelere, her yıl eğitim müddeti boyunca aylık 300 lira takviye sağlayacaklarını bildirdi.

Bakan Yanık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın deklare ettiğı “Sosyal Yardımlardan Faydalanan Çocuklarımız ve Gençlerimize Eğitim-Meslek Edindirme- Kültür-Spor Muvaffakiyet Teşvik Programı”na ait bilgileri AA muhabirine deklare etti.

Sosyal yardım faydalanıcısı hanelerdeki başarılı öğrenciler ile korunmaya muhtaçlığı olan öğrenciler için hayata geçirilecek programın Toplumsal Yardımlar Genel Müdürlüğünce yürütüleceğini belirten Yanık, yıllık 1,5 milyar lira bütçe ayrıldığını anlattı.

İhtiyaç sahibi hanelerdeki çocukların muvaffakiyetlerinin teşvikiyle yoksulluğun jenerasyondan jenerasyona geçişinde en kıymetli zincir olan çocukların destekleneceğini ve aileleriyle bu zinciri kırmalarının sağlanacağını vurgulayan Yanık, “3294 sayılı Kanun kapsamında gereksinim sahibi hanelerdeki öğrenciler ile 2828 sayılı Kanun kapsamında korunma altındaki öğrencileri kapsayan programımızla kısa vadede öğrencilerin okul muvaffakiyetinin arttırılması, uzun vadede hanenin yoksulluk kıskacından kurtulmasını hedefliyoruz. Bu program ile inşallah bir yandan evlatlarımızın muvaffakiyetlerini teşvik ederken, bir yandan da beyin göçünü engellemiş olacağız.” diye konuştu.

– İşe giren meslek lisesi mezunlarına destek

Yanık programla yurt ortasında devlet okullarında tahsil nazarann muhtaçlık sahibi ailelerin ilköğretim ve ortaöğretim çağındaki çocuklarından, eğitim öğretim periyodunda sınıfında birinci 3 ve okulunda birinci 5’e girmeyi başaranlara, muvaffakiyet sıralamasına göre en çok net minimum fiyatın yüzde 60’ına kadar yılda 2 sefer muvaffakiyet dayanağı sağlayacaklarını bildirdi.

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi imtihanda yüzde 5’lik dilime giren öğrencilere muvaffakiyet sıralamasına bakılırsa en çok net minimum fiyatın 2 katına kadar tek seferlik muvaffakiyet takviyesi sağlayacaklarını aktaran Yanık, şöyleki devam etti:

“Lise mezunlarından, meslek edindirme kurslarına kayıt yaptırıp kursunu tamamlayanlara kurs bitiminde en çok net taban fiyatın yüzde 25’ine kadar kurs takviyesi sağlayacağız. Ayrıyeten bu çocuklarımızın aldığı kurs doğrultusunda bir işe girmesi durumunda üç ayda bir dört sefere mahsus olmak üzere toplam net minimum fiyat kadar dayanak sağlamış olacağız. Meslek lisesi mezunlarına, bir işe girmesi durumunda üç ayda bir dört keze mahsus olmak üzere toplam net taban fiyat kadar dayanağı de biz sağlayacağız. Yükseköğretim Kurumları İmtihanı (YKS) oturumlarında birinci 500 binde yer alan öğrencilerimize tek seferlik olmak kaydıyla muvaffakiyet sıralamasına nazaran en çok net minimum fiyatın 3 katına kadar muvaffakiyet takviyesi sağlayacağız.”

– “Öğrencilerimize devlet olarak yanlarında olduğumuzu hissettireceğiz”

Bakan Yanık, “En az 4 yıllık eğitim veren yükseköğretim kurumlarında örgün eğitim bakılırsan öğrencisi bulunan muhtaçlık sahibi hanelerimize, her yıl eğitim mühleti boyunca aylık 300 lira öğrenci takviyesi sağlayacağız.” muştusunu verdi.

Yurt ortasındaki üniversitelerde en az 4 yıllık yükseköğretim kurumlarında örgün eğitim goren öğrencilerden eğitim öğretim periyodunda not ortalaması 100’lük sisteme nazaran 85 ve üstü yahut dengi olan öğrencilere net taban fiyat kadar, mezuniyetlerinde ise mezuniyet not ortalamasına bakılırsa fakültede birinci 5’te yer alanlara muvaffakiyet sıralamasına bakılırsa en çok net taban fiyatın 2 katına kadar muvaffakiyet takviyesi sağlayacaklarını aktaran Yanık, “Türkiye’de otorite kurumları tarafınca açıklanan ve milletlerarası üniversite sıralamasında birinci 500’e giren üniversitelere yerleşmeye hak kazanan gereksinim sahibi öğrencilerimize eğitim hayatları boyunca yol, barınma ve burs dayanağı sağlayacağız ve bu öğrencilerimize devlet olarak yanlarında olduğumuzu hissettireceğiz.” tabirlerini kullandı.

Yanık, Türkiye’de düzenlenen Yükseköğretim Kurumları İmtihanı (YKS), Kamu İşçisi Seçme İmtihanı (KPSS), Yabancı Lisan İmtihanı (YDS) ve gibisi ulusal merkezi imtihanlara iştirak sağlayacak gereksinim sahibi tüm öğrencilerin imtihan fiyatlarının imtihanlara katılmış olmak koşuluyla diğer rastgele bir kriter aranmadan ikişer sefer karşılanabileceğine işaret etti.

– Milletlerarası yarışlara katılacak muhtaçlık sahibi öğrenciler desteklenecek

Bilim, spor ve sanat alanlarındaki milletlerarası müsabakalara katılacak gereksinim sahibi hanelerdeki öğrencilere, Bakanlıkça belirlenen fiyatlarda takviye sağlanacağını aktaran Yanık, şunları kaydetti:

“Özel yetenek gerektiren programlara iştirak hakkı kazanan öğrencilere tek seferlik olmak üzere ortaöğretim ve üniversitede kayıt yaptırdıkları kısma bağlı kalınarak kısım gereçlerinin karşılanmasına yönelik takviye sağlayacak ve alanlarında başarılı olmaları için yanlarında olacağız. Bir eğitim öğretim yılı ya da spor döneminde rastgele bir spor kulübünde lisanslı ve aktif olarak spor ömrüne iştirak sağlayan öğrencilerimize, lisansı ile ilgili kısımda tüm karşılaşmalara iştirak sağlamış olmak kaydıyla yılda bir kereye mahsus ve tek bir lisans için olmak üzere net taban fiyatın yüzde 50’si kadar takviye sağlanacak.”

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.