Balıkesir’deki meslek lisesinin öğrencileri matbaa atölyesinde geleceğe hazırlanıyor

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Balıkesir’deki meslek lisesinin öğrencileri matbaa atölyesinde geleceğe hazırlanıyor
– Balıkesir Borsa İstanbul Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesinde uygulamalı matbaacılık eğitimi alan öğrenciler, hayli sayıda dijital baskı seçeneğiyle piyasanın gereksinimini karşılıyor.

Karesi ilçesindeki okulun Matbaa Teknoloji Alanında, 2018 yılında hazırlanan “4.0 Dijital Eğitim Projesi”ne Güney Marmara Kalkınma Ajansından sağlanan 918 bin liralık dayanakla baskı makineleri alındı.

Kurulan atölyede daha donanımlı yetiştirilen öğrencilere, teorik eğitimlerin yanı sıra serigrafi, ofset baskı, transfer baskı, ciltleme, grafik tasarımı ve dizayn süreçlerinin yanı sıra kimi tasarım programları da öğretiliyor.

Matbaa atölyesindeki makinelerde hem kamu kurumlarının baskı süreçleri gerçekleştiriliyor birebir vakitte piyasadaki matbaalara talebe bakılırsa takviye olunuyor. Meselesiz bir biçimde siparişe uygun basılan eserler son denetimlerin akabinde sevkiyata hazır hale getiriliyor.

Kitap, davetiye ve reklam malzemelerinin basımı ile bardaklara dijital baskı yapan öğrencilerin, döner sermayeden fiyat ödenerek harçlıklarını çıkarmaları da sağlanıyor.

Bu eğitim öğretim yılında 122 öğrencisi bulunan Matbaa Teknolojisi Alanı, 2019’dan bu yana döner sermayeye kıymetli katkıda bulundu. Yaklaşık 3,5 yılda 3 milyon lira ciro yapan atölye, bunun 1 milyon lirasını bu yılın 4 ayında gerçekleştirdi.

– İnternet dizaynları da öğretiliyor

Okulun müdür başyardımcısı Deniz Apaydın, AA muhabirine, matbaacılık eğitimi verdikleri öğrencilere grafik dizaynından başlayarak tüm süreçleri öğrettiklerini söylemiş oldu.

Gelişen teknolojiyi de takip ettiklerini belirten Apaydın, “Öğrencilerimizin internet dizaynları yapması için eğitimler de vermeye çalışıyoruz.” dedi.

Apaydın, öğrencilerin kısma ait tüm süreçleri uygulamalı öğrendikleri için mezun olduklarında piyasada rahatlıkla çalışabilecek pozisyona geldiklerini anlattı.

“Projeyi yaparken Balıkesir’de üretilmeyen işleri bünyemizde üretip kesime takviye vermeyi hedefliyorduk. Kentteki küçük çaplı matbaalara bakış açısı kazandırarak kendilerini geliştirmelerini de istiyorduk. Bugün prestijiyle Balıkesir’deki matbaa ve reklam şirketleri evvelinde İzmir’de, Bursa’da yaptırdıkları eserleri bize ürettiriyorlar. Bu doğal onlar için hem fiyat birebir vakitte zaman açısından uygun oluyor. Öğrencilerimizi mezun olduktan daha sonra işe alarak istihdam ediyorlar.”

– “Bu kısımda olmaktan epey memnunum”

9. sınıf öğrencisi Aleyna Kılıçarslan ise bu alanı severek seçtiğini belirtti.

Tasarım yapmayı ve kitaplarla ilgilenmeyi hayli sevdiğini lisana getiren Kılıçarslan, “O yüzden bu kısmı tercih ettim. Burada kendimi hayli geliştireceğime inanıyorum. Bu kısımda olmaktan fazlaca mutluyum.” tabirini kullandı.

11. sınıfa devam eden Melis Pınar da teorik eğitimlerin yanı sıra bilgisayarlarda çeşitli programları öğrenerek kendilerini geliştirdiklerini anlattı.

Pınar, üniversitede grafik tasarım kısmı okuyarak mesleğinde ilerlemek istediğini söylemiş oldu.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.