‘Birbirine çalım atmakla uğraşacaklarına çıkıp adaylarını ilan etsinler’

dunyadan

Global Mod
Global Mod
‘Birbirine çalım atmakla uğraşacaklarına çıkıp adaylarını ilan etsinler’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplu açılış merasiminde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ konuşmasında şunları kaydetti;

Havalimanından buraya gelene kadar cadde uzunluğu Mardinli kardeşlerimle hakikatten epey farklı bir buluşmayı gerçekleştirdik. Sordum resmi sayı nedir dedim. Dediler ki, 75 bin kişi meydanda. Elhamdülillah bu bir sevginin, bu bir dayanışmanın, bu bir 2023’e yürüyüşün coşkulu adımıdır. O hoş Mardin türküsünden ilhamla diyorum ki; Hasretinden dağlar çökse başıma, bir daha kelam söyletmem Mardin’e aşkıma. Çekilin başımdan Allah aşkına ben sevdim Mardin’i bundan kime ne. Biz tarihin, kültürün, medeniyetlerin kenti Mardin’i de tüm insani zenginlikleriyle bilhassa Mardinli kardeşlerimi de Allah için seviyoruz.

Biliyorsunuz, kardeşliğin kenti Mardin’i sahip olduğu hoşluklardan koparmak için fazlaca uğraştılar. Hamdolsun Mardin kim olduğunu asla unutmadı. Biz de Mardin’i hiçbir vakit unutmadık. Daima bağrımıza bastık. Bununla kalmadık kentimize getirdiğimiz eserler ve hizmetlerle Mardin’i kalkındırdık, geliştirdik, büyüttük, güçlendirdik. Terör belasından kurtuldukça, potansiyelini harekete geçirdikçe Mardin’in de bu alt yapının hakkını verdiğini görmekten memnuniyet duyuyoruz. Bu süreçte neler yaşadığımızı en güzel sizler biliyorsunuz. Yüz yerden yaralı da olsak Mardin’e hizmet etmekten, eser kazandırmaktan asla geri durmadık. Bugün sizlerle hasret gidermenin yanında Mardin’e kazandırdığımız toplam yatırım bedeli 8,5 milyar liraya şimdiki bedel 17,5 milyar liraya ulaşan yüzlerce eser ve hizmetin resmi açılışını da yapıyoruz.

Eğitimde, ana sınıfından liseye kadar her düzeyde üretimi tamamlanan okulları, spor salonlarını, etraf düzenlemeleriyle bugün resmen hizmete açıyoruz. Artuklu Üniversitemizin derslik binaları ve etraf düzenlemesi yatırımlarının açılışını da buradan gerçekleştiriyoruz. Gençlik ve sporda, mahallelerimize yaptığımız futbol alanlarının, yarı olimpik yüzme havuzunun, öğrenci yurtlarının, spor salonları ve alanımızın bakım tamir çalışmalarının açılışını yapıyoruz. Ulaştırmada, toplamda 1,5 milyar liralık yatırımla hayata geçirdiğimiz Midyat kent geçişi ve ilişki yollarıyla Midyat Nusaybin yolunu, Kızıltepe köprülü kavşağını, Derik kent geçişi ve Kızıltepe yolunu, Mardin Devlet Hastanesi kavşağını, ayrıyeten kent genelinde tamamlanan hayli sayıda yol projesini bugün hizmete açıyoruz. Mardin Savur yolunu da inşallah en kısa müddette yapıyoruz.

Devlet Su İşlerimiz tarafınca 1 milyar 100 milyon liralık yatırımla tamamlanan Derik Ovası sulamasını da bugün resmen hizmete sunuyoruz. Bu proje ile 14 köyümüze yayılan 91 bin hektarın üstündeki araziyi cazibeli kanal yardımıyla rastgele bir güç masrafı olmadan suyun rahmeti ile buluşturduk. bu biçimdece su ile buluşan topraklarımız yılda iki kere ekilebilecek. 4 kat fazla zirai gelir sağlayabilecek ve 9 bin şahsa ek istihdam oluşturacaktır. Mardin ve ilçelerinde 1 milyar 108 milyon liralık yatırım meblağı ile ve yeni sayıyla 3 milyarı aşkın bedelle hayata geçirilen yüzlerce güç tesisinin açılışını da bugün buradan yapıyoruz.

Çeşitli kurumlarımıza ilişkin hizmet binalarını, Diyanet İşleri Başkanlığımızca kentimize kazandırılan mescitleri, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın yaptığı kütüphane ile kültür projelerini de bugün buradan hizmete açıyoruz. Ülkemizin dört bir yanında Mardin’de de olduğu üzere petrol arama çalışmalarını hızlandırdık. Bugün 3 petrol kuyumuzun açılışını yapıyoruz. Mardinimizdeki doğal gaz alt yapısını genişlettik. Ömerli, Dargeçit, Midyat, Savur ve Mazıdağı ilçelerimize getirilen doğal gaz çizgilerinin açılışını buradan gerçekleştiriyoruz.

Mardin Büyükşehir Belediyemiz aktüel bedeli ile 2 milyar liraya yakın bir yatırımla yüzlerce alt yapı ve üst yapı projesini tamamladı. Tıpkı biçimde Artuklu, Dargeçit, Derik, Kızıltepe, Mazıdağı, Midyat, Nusaybin, Ömerli, Savur, Yeşilli belediyelerimiz de kendi sorumluluk alanlarında epeyce sayıda projeyi bitirdi. Tüm bu belediye yatırımlarının resmi açılışını da buradan yapıyoruz. Mardin Organize Sanayi Bölgemizde şimdiki fiyatı ile yaklaşık 3 milyar lirayı bulan yatırımla faaliyete geçen 16 farklı fabrikanın kentimizde açılan 3 farklı otelin resmi açılışını da buradan gerçekleştiriyoruz.

Tarım ve Orman Bakanlığımızın çeşitli ünitelerinin dayanaklarıyla faaliyete geçen çok sayıda işletme ve tesisi de buradan hizmete açıyoruz. Tüm bu eser ve hizmetlerin Mardin’e, Mardinli kardeşlerimize iyi olmasını diliyorum.

Bu yatırımların kentimize kazandırılmasında katkısı bulunan Bakanlıklarımızı, kurumlarımızı, belediyelerimizi, özel bölümümüzü, hayırseverlerimizi tebrik ediyorum. Yalnızca bu kadar da değil geçtiğimiz 20 yılda Mardin’i yaptığımız 48 milyar liralık kamu yatırımlarıyla her alanda destekledik, geliştirdik.

Eğitimde, 5 bin 764 adet yeni derslik inşa ettik. Artuklu Üniversitesini kurduk. Gençlik ve sporda, 4 bin 205 kapasiteli yüksek tahsil yurt binaları açtık. 40 adet spor tesisi kazandırdık. Mardinli muhtaçlık sahibi vatandaşlarımıza toplamda 8,5 milyar lira fiyatında kaynak aktardık.

Sıhhatte, toplamda bin 124 yataklı 14 hastane ile birlikte 36 sıhhat tesisi inşa edip hizmetinize sunduk. Etraf ve şehircilikte, TOKİ eliyle toplam 8 bin 907 konutun inşasını tamamlayıp hak sahiplerine teslim ettik, 690 konutun imali devam ediyor. Ayrıyeten son kampanyamızla Mardin’de 2 bin 550 konut daha inşa edecek, vatandaşlarımıza 17 bin 500 alt yapısı hazır müstakil ve müşterek arsa vereceğiz. Uluştarmada, Mardin’i 29 kilometreden devraldık. Bölünmüş yol uzunluğunu toplamda 272 kilometreye çıkardık. Karaman-Adana-Gaziantep süratli tren projemizi inşallah Mardin’e kadar uzatıyoruz.

Artık, Mardin Havalimanı’na 3 milyon yolcu kapasiteli yeni bir terminal binası yaptık. Bugün gönlümden şu biçimde bir şey geçti. Mardin Havalimanı’nın ismini Mardin Aziz Sancar Havalimanı olarak değiştirelim dedim. Mardin’in Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar hocamızın ismi bundan daha sonra bununla birlikte Mardin’e girerken Mardin Havalimanı’nın gönderinde de görülecek. Mardin Prof. Dr. Aziz Sancar Havalimanı.

Tarım ve ormanda, Dicle Irmağı üstündeki en büyük eser olan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santralini hizmete aldık. Devreye giren sulama tesisleri ile 123 bin dekar alan arazinin sulanmasını sağladık. Mardinli çiftçilerimize toplamda 3,2 milyar lira fiyatında ziraî takviye verdik. Sanayi ve teknolojide, 2 yeni organize sanayi bölgesi ve 1 sanayi bölgesi kurduk. İnşallah önümüzdeki periyotta Mardin’i fazlaca daha büyük yapıtlarla buluşturmayı sürdüreceğiz. Türkiye Yüzyılı’nı sizlerle bir arada inşa edecek 2023 zaferinin akabinde ülkemizi dünyanın en büyük 10 iktisadı ortasına birlikte yükselteceğiz. 2023’te sandıklardan da gümbür gümbür geliyor muyuz? Ben size inanıyorum. Size güveniyorum.

Türkiye’nin de Mardin’in de bugünlere nasıl geldiğinin en yakın şahidi sizlersiniz. senelerca bu kent terör örgütünün üzerine topladığı kara bulutları dağıtmak için ne gayretler verdik. Bu uğurda birçok yıllar yitirdik, kaç acılar yaşadık, kaç yıkımlara maruz kaldık, kaç bedeller ödedik. Hatırlayın daha 7 yıl evvel çukur hareketleri ile Mardin’in ilçelerini yakıp yıktılar. Mardin’e bu yıkımı yaşatanların kederi asla sizler değildiniz. Türkiye’yi çukura itmek için saf insanları kalkan yapanların kaygısı asla bu ülkede değildi, bu millet de değildi. Onlar yıktı, biz bir daha daha yeterlisi ile yaptık. Benim Kürt kardeşlerime epeyce çektirdiler. Hem Kürdüz dediler hem Kürt kardeşlerimi vurdular. Çukurlara gömdüler, Arabı ile Kürdü ile maalesef ezidisi ile bütün mabetlere varıncaya kadar yıktılar. Terör örgütünün Nusaybin’de, Dargeçit’te, Derik’te tahrip ettiği caddeleri, sokakları, binaları yeni baştan biz inşa ettik.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Avara kasnak üzere toplanıp dağılmaktan öbür iş yapmayan altılı masa ve ortakları, birbirine çalım atmakla uğraşacaklarına çıkıp adaylarını ilan etsinler.”

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.