Bu sobanın bacası var dumanı yok, ustası talebe yetişemiyor

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Bu sobanın bacası var dumanı yok, ustası talebe yetişemiyor
Gezi için gittiği Azerbaycan’da bir kafede gördüğü fındık kabuğu ve dumansız pelet sobayı tasarlayan Ürkmez, günde 3 soba üretiyor. Ürkmez ‘in yaptığı sobaları 5 bin 500 liradan satışa sunuyor. Sobalar, Türkiye’nin yanı sıra Almanya, Fransa, İspanya’da alıcı buluyor. 100 metre kare büyüklüğündeki atölyesinde demire biçim vererek geçimini sağlayan 44 yaşındaki Ersin Ürkmez, İstanbul’da çalıştığı ustasından öğrendiği mesleğini sürdürüyor.

‘Günde 3 adet üretiyor, tanesi 5 bin 500 lira’

2017 yılında Bakü’ye giden Ürkmez, bir kafeteryada görmüş olduğu sıkıştırılmış talaşın yakıt olarak kullanıldığı Soba’yı sobayı tasarlayarak imalatına başladı. Üretilen soba tasarımı yardımıyla olağan tip sobaya göre iki kat daha fazla sıcaklık veriyor. Üstünde seyyar aparat da bulunan soba, yemek pişirmeyi de mümkün kılıyor. Eserin dizaynında duman sobanın ortasında dönerek gazın yine yanmasını sağlıyor. Yanıcı husus olarak kullanılan pelet ise içerisinde rastgele bir kimyasal içermediği için hem ziyanlı gaz zehirlenmesinin önüne geçiyor birebir vakitte doğayı kirletmiyor.

Sobalar, Türkiye’nin yanı sıra Almanya, Fransa, İspanya’ da alıcı buluyor.

“1 ton pelet ile iki kış geçirme garantisi veriyoruz”

Ürünün görsel ve fizikî olarak değişik bir tasarım olduğunu ve günün koşullarına uygun geliştirdiği sobaları yurt ortasında ve yurt haricinde biroldukca yere gönderdiğini söyleyen Ürkmez, şöyleki dedi:

“seneler evvel Azerbaycan Bakü’ye iş konusunda ne yapabilirim diye gezmeye gittim. Orada bulunan bir kafeteryaya girdiğimde bu farklı sobayı gördüm. Bulunduğum geniş alanı ısıttığını gördüğümde Türkiye’de bu biçimde bir soba görmediğim için bende yapabiliriyim diye inceleme yaptım. Türkiye’ye geldiğimde orada gördüğüm sobayı tasarlayarak yaptım. Yaptığım bu pelet sobasını toplumsal medya üzerinden yayınlayınca siparişlere yetişemedim. Yanımda yardımcı elemanla fakat günde 3 tane yapabiliyorum. Yurtdışına gönderdim, iç piyasada siparişler niçiniyle, yurt haricinden epey talep var lakin yetiştiremiyorum. Bu sobalar el üretimi ve personelliği ağır olan sobalardır” diye konuştu. Bir ton pelet ile iki kış geçirme garantisi verdiğini söyleyen Ürkmez, sobanın dumansız çalıştığını ve yakılan eserin yaydığı ısının da kıymetli olduğunu lisana getirdi.

Ürünün kendine ilişkin olan dizaynından ve ortasındaki kırıcılardan dolayı yanan gazı üst duman olarak vermek yerine yeniden ortasında döndürüp araçlardaki turbo sistemi üzere yeniden yaktığını söyleyen Ürkmez şöyleki devam etti:

“Dumanı büsbütün ortadan kaldırıyor. Yakılan eserin de değeri var. Plastik unsur içerisinde olmadığı sürece orman eseri yakıldığında, talaşın sıkıştırılmış hali olan pelet, fındık kabuğu, zeytin çekirdeği de yakılabilir. Pelet, kimyasal içerik içermeyen bir eserdir, etraf dostudur ve doğayı kirletmez” diye konuştu.

Ersin Ürkmez, eserin yakıt deposunun küçük olması, yavaşça ve bakım istememesi niçiniyle daha epeyce kafe ve atölyelerde talep geldiği söylemiş oldu. Ürkmez, KOSGEB’e başvurduğunu, olumlu sonuçlandığında seri üretim imalathanesine geçilebilmek için gerekli makineleri aldıktan daha sonra en az 10 şahsa de istihdam sağlayacağını belirtti.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.