‘Cumhuriyet periyodunda 70 yıllık gecikmeler 20 yılda telafi edildi’

dunyadan

Global Mod
Global Mod
‘Cumhuriyet periyodunda 70 yıllık gecikmeler 20 yılda telafi edildi’
Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonu’nda “Vefatının 61. Yılı Anısına Ahmet Tevfik İleri’yi Anma Programı” düzenlendi.

Bakan Özer, buradaki konuşmasına, eski Ulusal Eğitim Bakanı Tevfik İleri’ye, dava arkadaşı Adnan Menderes’e ve imam hatip okullarının görünmeyen kahramanı Celalettin Ökten’e Allah’tan rahmet dileyerek başladı.

Celalettin Ökten’in, 70’li yaşlarda bulunmasına karşın öğrencisi Tevfik İleri ile imam hatip liselerini yeniden ihya etmek için büyük zorluklarla Ankara’ya geldiğini anlatan Özer, karar çıktıktan daha sonra İstanbul’da imam hatip lisesinin inşasında da bilfiil çalıştığını aktardı.

“Aslında Tevfik İleri bir öykünün kahramanı.” diyen Bakan Özer, “Bu toprağın insanlarının bedelleriyle bütünleşik biçimde yaşama öyküsünü hayata geçirmekle ilgili taleplerini, kıssalarını somut bir biçimde devletin eliyle, devletle milleti karşı karşıya getirmeden bütünleştirerek ara alınabileceğini göstermesi manasında epeyce sembolik bir manası var.” tabirlerini kullandı.

İmam hatip liselerinin açılması ve her türlü gereksiniminin karşılanması için halkın büyük fedakarlık gösterdiğini vurgulayan Özer, “Bunun karşılığında ülkemizin o fedakar insanları, tek bir şey istemişlerdi; ‘Çocuklarımız yetişirken dinini öğrensin. Dininin hayata tekabül eden tüm kurallarını öğrensin ve inançlı bir jenerasyon olarak bu topraklarda geçmişten tevarüs etmiş olduğu müktesebatını geleceğe taşısın.’ Tek istedikleri şey buydu.” diye konuştu.

Bakan Özer, konuşmasına şöyleki devam etti:

“1951-52 senelerında imam hatip talebi, Tevfik İleri’nin, Celalettin Ökten’in ve Başbakan Adnan Menderes’in büyük, yiğit adımlarıyla hayata geçtikten daha sonra Türkiye’nin her noktasında imam hatipler, halkın katkılarıyla hayata geçirildi, eğitim sistemimizin ayrılmaz kesimi ve farklı bir eğitim modeli olarak ortaya çıktı. Ancak bir daha durulmadı. 1999 yılında katsayı uygulaması diye yeni bir eğitim siyasetiyle yine bir meydan okumayla karşı karşıya kaldı imam hatip liseleri. Katsayı uygulaması epeyce sıradan bir uygulamaydı aslında. Meslek lisesi ve imam hatip lisesi mezunlarının yükseköğretime erişimini engelleyen, görünüşte hayli sade, sıradan bir uygulamaydı. Herkes kendi alanına, meslek alanına geçsin diye güya mesleksel eğitimi güçlendirmeyle ilgili atılmış bir adımdı.

Geçmişte eğitim siyasetlerindeki antidemokratik uygulamalardan en çok çeken okul çeşidinin imam hatip liseleri olduğunu belirten Özer, “İşte Tevfik İleri, Celalettin Ökten hocalarımız üzere kahramanların yakmış olduğu meşale, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan üzere önderlerin elinde yine o sorunları tek tek çözerek geleceğe emin adımlarla yürüyor.” tabirlerini kullandı.

– “Başörtülü gençlerimiz, bayanlarımız ikna odalarında eziyet çekiyorlardı”

Bakan Özer, bir ülkenin en kalıcı sermayesinin beşeri sermaye olduğuna işaret ederek, beşeri sermayeyi artırmada en kıymetli enstrümanın da eğitim olduğunu vurguladı.

Özer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın attığı adımlarla son 20 yılda eğitimin önündeki antidemokratik uygulamaların tamamının tek tek kaldırıldığını lisana getirdi.

20 yıl üzere kısa müddette 5 yaşlarındaki okullaşma oranının yüzde 11’den yüzde 99’a, ortaöğretimde yüzde 44’ten yüzde 95’lere, yükseköğretimdeki net okullaşma oranının da yüzde 14’ten yüzde 45’lere ulaştığına işaret eden Özer, “Son 20 yıl, bu ülkede devletin milletle kaynaştığı tarihi bir periyoda karşılık gelmekte. Bunun yansımalarını eğitimde hayli rahat bir biçimde görüyoruz.” diye konuştu.

Ülkede bir devir başörtüsü yasağının bulunduğunu anımsatan Özer, “Buradaki öğrencilerimizin birden fazla başörtülü. Başörtülü gençlerimiz, bayanlarımız yükseköğretime erişemiyor, üniversite kapılarının önünde, ikna odalarında eziyet çekiyorlardı.” dedi.

– “Eğitimle ilgili 70 yıllık gecikmelerin hepsi son 20 yılda telafi edildi”

Kadına şiddetle ilgili mevzuyu daima gündeme getirenlerin, hanımın elinden başörtüsü yüzünden eğitim hakkı alındığı vakit hiç konuşmadıklarına dikkati çeken Özer, şu biçimde konuştu:

“Bugün beyin göçünden bahsediliyor. 1999’daki katsayı uygulamasında imam hatipli gençler, bayanlarımız başörtüsü yüzünden ülkeyi terk ettiler, üniversiteye gidebilmek için. niye konuşmadılar? Zira onların tek bir sıkıntısı vardı, vesayet odaklarını, kültürel iktidarlarını muhkem kılacak biçimde yalnızca kendilerinin var olabildiği bir ülkeyi inşa edebilmek. Merhum Tevfik İleri’nin, Celalettin Ökten hocamızın ve Recep Tayyip Erdoğan’ın kıssası; bu toplumun tüm bileşenleri ile bir ortada, devletiyle birlikte barışık bir biçimde geleceğe yanlışsız kutlu yürüyüşünü sağlamak. İnanıyorum ki yeni yüzyıl Türkiye Yüzyılı olacaktır. Zira birinci kere Cumhuriyet periyodundaki kalkınmayla ilgili, eğitimle ilgili 70 yıllık gecikmelerin hepsi son 20 yılda telafi edildi.”

Bu süreçte birinci sefer toplumun devletiyle el ele vererek yeni bir öykü, yeni bir lisan inşa etmek için yola çıktığını ve bu süreçte epeyce imtihanlarla karşılaştığını anlatan Özer, toplumun samimiyetini hiç kaybetmediğini söylemiş oldu.

Özer, şunları kaydetti:

“Milli Eğitim Bakanı olarak Tevfik İleri’den almış olduğumuz meşaleyi hayli daha kuvvetli bir biçimde yakarak geleceğe taşımak için de büyük azim içerisinde tüm arkadaşlarımızla çalışıyoruz. İnanıyorum ki bu topraklarda birçok Tevfik İleri’ler çıkacak. Bu okulda kaç Tevfik İleri’ler, bu ülkenin geleceğinin şekillenmesinde rol oynayacak. İstediğimiz şey, bu ülkeye hoş bir kıssa bırakabilmek, tüm insanlarımızı o öykünün bir kesimi haline getirebilmek ve yalnızca dünyevi olarak değil, kıymetlerin yaşadığı, Allah’ın isimlerinin tecelli ettiği, tecelligahının olduğu bir coğrafyayı adım adım ilmek ilmek inşa edebilmek.”

– “İcraatları içerisinde imam hatip liselerinin açılmasının epey farklı bir yeri vardı”

Tevfik İleri’nin torunu, AK Parti Genel Lider Yardımcısı Ömer İleri de dedesinin kendisi için doğal olarak siyasetçi ve devlet adamı olmanın ötesinde bir aile büyüğü olduğunu söz ederek, “Maalesef kendisiyle tanışma fırsatı bulamadım lakin büyüdüğüm ortamda onun miras bıraktığı manevi iklimi soludum. Geldiğim noktada benim çıkarımım şudur; Tevfik İleri pek olağan değerli bir dava adamıydı, bir siyasetçiydi, bir devlet adamıydı fakat bunun da ötesinde bir sevgi insanıydı. Ailesini, eşini, çocuklarını, bunların ötesinde de milletini epeyce seviyordu.” diye konuştu.

Dedesinin, Demokrat Partiden bağımsız bir biçimde ele alınamayacağına işaret eden İleri, “Aynen bugün olduğu üzere o günlerde de devlet ve millet kaynaşmasını sağlamak noktasında, bu iki kulvarda hayli önemli atılımlara imza atıldı. Merhum dedemin de bu sürece katkıları olduğunu görüyoruz. Onun hayata geçirdiği icraatlar içerisinde imam hatip liselerinin açılmasının hayli başka bir yeri vardı kendisi nezdinde de.” değerlendirmesinde bulundu.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.