DEVA Partisi Genel Lideri Babacan, partisinin ‘Kadın Aksiyon Planı’nı deklare etti

dunyadan

Global Mod
Global Mod
DEVA Partisi Genel Lideri Babacan, partisinin ‘Kadın Aksiyon Planı’nı deklare etti
DEVA Partisi Genel Lideri Ali Babacan, “Kadınların memnun, özgür ve eşit olmadığı yerde kimsenin yüzü gülmez. Onun için bayanın siyasi ve ekonomik gücüne güç katmaya hazırlanıyoruz ve bunu başaracağız.” dedi.

Babacan, parti genel merkezinde düzenlenen “Kadın Aksiyon Planı” tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, parti olarak 19’uncu hareket planıyla kamuoyunun karşında olduklarını söylemiş oldu.

Türkiye’nin tahlillerini çalışıp, bütçesini, takvimini bilgileriyla ortaya koyan ve bunları “eylem planları” ismiyle açıklayan birinci parti olduklarını belirten Babacan, DEVA Partisi’ndilk evvel siyasette bu biçimde ayrıntılı çalışmaların olmadığını tabir etti.

Eğitimden sıhhate, toplumsal hizmetlerden iş hayatına, yargıdan sanata kadar her alanda bayan odaklı bir dizi tahlil geliştirdiklerini kaydeden Babacan, “Bizim epey net bir gayemiz var, kadın-erkek eşitliğini kelamda değil özde yaşatmak. Her alanda lakin her alanda hanımın eşit ve kuvvetli olması için var gücümüzle çalışacağız.” diye konuştu.

Hukuksuzluktan, şiddetten kurtuluşun yolunun bayanların emeği, ekonomik krizden kurtuluşun yolunun bayanların aklı olduğunu lisana getiren Babacan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Özgür ve varlıklı Türkiye’nin yolu kadın-erkek, genç-yaşlı topyekun birlikte çalışmaktan geçer. İşte tam da bu niçinle, kimseyi geride bırakmayacağız, bu yolu daima birlikte yürüyeceğiz. Bayan hakları üzerinde tepinen siyaseti görüyorsunuz. Aşikâr ki seçimi kaybedeceğini anlayanlar ‘Türkiye’yi bayanlar üzerinden kutuplaştırırsam kazanır mıyım?’ hesabı yapıyor. Bunlar siyasi tarihimiz boyunca benzerilerini gördüğümüz atılımlar. Bunlar, seçimlere 3-5 ay kala yapılan siyasi mühendislikler. Ancak artık ben soruyorum, aklınıza artık mi geliyor başörtüsü ile ilgili düzenleme yapmak? Bayanların keyifli, özgür ve eşit olmadığı yerde kimsenin yüzü gülmez. Onun için bayanın siyasi ve ekonomik gücüne güç katmaya hazırlanıyoruz ve bunu başaracağız.”

– “İstanbul Sözleşmesi’ne geri döneceğiz”

İktidara geldiklerinde seçimden daha sonra çabucak İstanbul Sözleşmesi’ne geri döneceklerini bildiren Babacan, kreşten son mezuniyetine kadar her alanda kız çocuklarının yanında duracaklarını söylemiş oldu.

Kadınların hem çalışma tıpkı vakitte fiyatlandırma kurallarını güzelleştireceklerini tabir eden Babacan, şunları kaydetti:

“Eşit işe eşit fiyat anlayışına nazaran önlem alacağız. hanımın iş yerinde maruz kaldığı mobbingi önlemeye yönelik de önemli düzenlemeler yapacağız. İşletmelerin kendi çalışanları için kreş açmalarını teşvik edeceğiz. Kreş açmayan ya da açık kreşlerle mukavele yapmayan iş yerlerine yaptırımlar uygulayacağız. Bayanlar toplumsal devlet haricinde hiç kimseye, hiç bir kuruma, hiç bir kümeye gereksinim duymayacak. Muhtaçlığı olan ailelere ‘asgari gelir desteği’ sağlayacağız. Gereksinimi olan hanelerde yeni doğan bebeklerin mamasını, sütünü, bezini biz karşılayacağız. Türkiye keyifli bayanların ülkesi olacak.”

Babacan’ın konuşmasının akabinde DEVA Partisi Bayan Siyasetleri Lideri Elif Esen, hareket planının bilgileri hakkında bilgi verdi.

– Soruları yanıtladı

Tanıtım toplantısının akabinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Babacan, CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile DÜZGÜN Parti Genel Lideri Meral Akşener’in dünkü görüşmesine ait soruya şu cevabı verdi:

“çok doğal olan başkanlar içindeki görüşmelerin daima bir sorun kaynağı, sorun tahlili olarak konumlandırılmasını, başkanların her görüşmesine farklı manalar yüklenmesini hakikat görmüyorum. 6 farklı parti var, alışılmış ki görüş farklılıkları olacak ancak bu görüş farklılıklarını kimi vakit başkanlar, kimi vakit de komiteler oturup konuşa konuşa çözüyoruz. ‘Altılı masa çatladı, dağılacak’, hiç bu cins laflara prim vermeyin zira şu anda Türkiye’deki iktidarın tek alternatifi bu altılı masadır. Bütün bu tartışmaları yapanlara diyorum ki 2018’e bakın ders alın, birebir yanlışları yine etmeyelim. Altılı masa olarak ortak bir adayla, ortak bir siyaset setiyle bu seçimlere daima birlikte hazırlanalım.”

Anayasa değişiklik teklifine ait soruyu da yanıtlayan Ali Babacan, teklifte kimi yanlışlar gördüklerini belirterek, “Temel haklar bir referandum konusu haline getirilmemeli.” tabirini kullandı.

Çocuk istismarı ile ilgili bir soru üzerine de Babacan, “Bu çocuk istismarı ile gayret fazlaca hayli değerli ancak çocuk istismarını yalnızca belirli yapılarla özdeşleştirmeyi de ben gerçek bulmuyorum, çocuk istismarına karşı gayret edilecekse her yerdeki çocuk istismarı ile gayret etmek lazım. Devletin de elindeki kontrol sistemini adamakıllı kullanımı lazım.” değerlendirmesini yaptı.

Altılı masanın cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi çalışmalarına ait soru üzerine Babacan, şunları kaydetti: “Biz kendi içimizde başlattık. Altılı masada başlamadı çabucak hemen. DEVA Partisi ortasında bir istişare süreci başlattık. Çok sistematik bir biçimde yürütüyoruz. Masada çatlak falan, ben bu biçimde şey beklemem. Altılı masa boşuna kurulmadı, seçimi kazanmanın yolu işbirliğinden geçiyor. Mevcut sistemde seçimi kazanıp daha sonra sistemi değiştirmek gerekiyor. Bunun yolu işbirliği, biz Türkiye kazansın istiyoruz. 6 partiden her birinin Türkiye kazansın diye hareket etmesi gerek.”

Babacan, bir soru üzerine, “Çoklu aday, ortak aday belirlemeyi becerememek demek bana nazaran.” değerlendirmesini yaptı.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.