Erdoğan: Projelerin yüzde 90’ı son 20 yılda gerçekleşti

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Erdoğan: Projelerin yüzde 90’ı son 20 yılda gerçekleşti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Muvaffakiyet Ödül Töreni”nde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasının satır başları şöyleki;

Bilindiği üzere ülkemiz dünyanın en büyük 250 milletlerarası müteahhit listesinde 48 firmasıyla iftihar verici bir yerde bulunuyor. Birebir biçimde dünyanın en büyük 225 milletlerarası teknik müşavirler listesinde de 7 firma ile temsil ediliyoruz. Başbakanlığım ve Cumhurbaşkanlığım devrinde bu sayıların nasıl giderek arttığını, firmalarımızın dünyanın dört bir yanındaki çalışmalarına şahsen şahit olarak da takip ettim.

Global ekonomik krizin en hayli etkilediği alanların başında müteahhitlik dalının gelmesine karşın firmalarımızın ülkemizi muvaffakiyetle temsil etmeyi sürdürmelerinden memnuniyet duyuyoruz. Tabi firma sayımızın nisbi yüksekliğine karşın milletlerarası müteahhitlik gelirlerinden aldığımız hissenin çabucak hemen dilek ettiğimiz düzeyde olmadığının da altını çizmek istiyorum.

Ülkemizin potansiyeli, firmalarımızın gücü, insanımızın kabileyetleri toplamda yılda 420 milyar doları geçen bu büyük pastadan fazlaca daha fazla hisse alabilmemize uygundur. Global krizin gereç fiyatlarını artırması ve personellik maliyetlerini yükseltmesi olağan olarak zorluklara yol açmaktadır. Lakin salgın devrinde gelişmiş ülkelerin alt yapılarının nasıl yetersiz ve eski olduğunun ortaya çıkmasını, önümüzdeki periyotta yapılacak devasa yatırımların habercisi olarak görüyorum.

Memleketler arası alt yapı yatırımlarında ulaştırma, konut ve güç başlıklarının birinci sıralarda yer alması ülkemizin bu alanlardaki deneyimi dikkate alındığında bizim için değerli bir avandajdır. Türkiye son 20 yılda kara yolu, hava yolu ve demir yolu alt yapısını büyük ölçüde yenilemiş. TOKİ projeleri ve kentsel dönüşüm çalışmalarıyla kentlerinin çehresini değiştirmiştir. Kent hastaneleri üzere modellerle sıhhat sistemini ana sınıfından üniversiteye her düzeydeki atılımlarıyla eğitim-öğretim sistemini güçlendirmiştir. Barajlar ve öbür yatırımlarla kalkınmasına dayanak olacak güç muhtaçlığını karşılamıştır. Kısacası her alanda fazlaca büyük yatırımlar gerçekleştirmiş bir ülkeyiz.

Sahip olduğumuz bu deneyim milletlerarası müteahhitlik projelerine daha kararlı biçimde talip olmamızı sağlamaktadır. bir daha bu yatırımların yarısından fazlasının ülkemizin merkezinde bulunduğu Avrupa, Asya, Orta Doğu coğrafyasında gerçekleştiriliyor olması da bize avandaj sağlayan bir öteki tablodur. Memleketler arası müteahhitlik hizmetlerinin büyüklüğünün 2030’larda 750 milyar dolar düzeyine çıkacağı öngörülmektedir. Ülkemizin bu büyük pastadan aldığı hissesi birinci etapta yüzde 10’a yani 75 milyar dolara çıkarmayı birliktece hedeflemeliyiz.

Bu maksadı 2053 vizyonumuzda da en az yüzde 15 olarak belirlememiz gerektiğine inanıyorum. Son yarım asırda dünyanın 131 farklı ülkesinde 460 milyar dolarlık proje yürüten müteahhitlerimiz için ülkemizin geldiği düzey dikkate alındığında bu maksadın çok gerçekçi olduğundan kuşku duymuyorum. Bu projelerin yüzde 90’ının son 20 yılda gerçekleştiğine de bilhassa dikkatlerinizi çekmek istiyorum. Dövizden istihdama, teknoloji transferinden makine parkının geliştirilmesine kadar bir hayli alanda sayısız yararı olan memleketler arası müteahhitlik hizmetlerini tüm imkanlarımızla desteklemeyi sürdüreceğiz.

Yurt dışı seyahatlerimizde muhataplarımızla yahut ülkemize gelen konuklarımızla yaptığımız görüşmelerimizin gündemine sizlerin orada bir sıkıntısı var ise kesinlikle alıyor tahlili yolunda gereken iradeyi ortaya koyuyoruz. Sizlerden de artık daha büyük ölçekli daha büyük katma bedelli projelerde gerekiyorsa teşebbüs iştirakleri kurarak yer almanızı bekliyoruz.

Bilhassa de personellerin yurt haricindeki problemleriyle alakalı olarak birtakım avukatlık firmalarının alavere dalavere yapmak suretiyle onların güya haklarını alıp iade edecekmiş üzere oradan kendilerine imkan tevlid etme uğraşları noktasında başta şu anda Cumhurbaşkanı Yardımcım Fuat beyefendi olmak üzere başka Bakan arkadaşlarıma da söylüyorum hiç gecikmeden Meclis’in yeni periyodunda yasal düzenlemeyse yasal düzenleme, bunu yapmak suretiyle bu adımı atacağız.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.