Kontratlı statüdeki akademisyenlerden ‘kadro’ talebi

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Kontratlı statüdeki akademisyenlerden ‘kadro’ talebi
Özellikler Araştırma vazifelisi, Öğretim vazifelisi ve Dr. Öğretim Üyesi takımlarında bulunan kontratlı akademisyenler, mevcut kontratlı çalışanın takıma alınması düzenlemesinin yanında, kendilerine yönelik, takım alınmasına ait düzenleme yapılması gerekliliğini savundular.

Sözleşmeli Akademisyenlerin ortak açıklaması:

Ülkemiz yükseköğretiminde yaklaşık 42000 Dr. Öğr. Üyesi, 40000 Öğretim vazifelisi ve 52500 Araştırma bakılırsavlisi bulunmaktadır. Bu üç akademik unvana sahip olan bireyler kontratlı statüde çalışmaktadır.

Dr. Öğr. Üyeleri 2547 sayılı Kanunun 23. hususuna bakılırsa çalışmaktadır. İlgili unsurda “. Atama rektör tarafınca en hayli dört yıl mühlet ile yapılır. Her atama müddetinin sonunda bakılırsav zaten sona erer. vazife müddeti sona erenler bir daha atanabilirler.” denmektedir.

Öğretim bakılırsavlileri 2547 sayılı Kanunun 31. unsuruna bakılırsa çalışmaktadır. İlgili hususta “. Atanma müddeti sonunda nazaranvleri resen sona erer. Bunların bir daha atanmaları mümkündür. Bu takdirde birinci atama yöntemi uygulanır. .” denmektedir.

Araştırma bakılırsavlileri 2547 sayılı Kanunun 33. Unsuru a fıkrasına bakılırsa çalışmaktadır. İlgili hususta “. Bunlar ilgili anabilim yahut anasanat kısmı liderlerinin önerisi, Kısım Lideri, Dekan, enstitü, yüksekokul yahut konservatuvar müdürünün olumlu görüşü üzerine rektörün onayı ile araştırma nazaranvlisi takımlarına en epey üç yıl mühlet ile atanırlar; atanma mühleti sonunda bakılırsavleri tabiatıyla sona erer. (Ek cümle: 21/4/2005 – 5335/10 md.) Bunlar birebir yolla bir daha atanabilirler. .” denmektedir.

Dr. Öğr. Üyelerinin üniversitelerin tercihlerine bakılırsa 2 ya da 3 yılda bir, Öğretim nazaranvlilerinin ise üniversitelerin tercihine göre 1 ya da 2 yılda bir ve Araştırma nazaranvlilerinin 1, 2 ya da 3 yılda bir kontratlarının yenilenmesi yapılmaktadır. Toplamda bu 134500 akademik çalışanın değerli bir kısmı Ülkemizin her yerinde Yüksek Öğretim faaliyetlerinin yürütülmesine kıymetli takviye olmaktadır.

Her mukavele periyodunda bu akademik çalışanlar mukavelelerinin yenilenip yenilenmeyeceği kuşkusu ile yaşamaktadır. hem de biroldukca yönetici bu mühlet uzatımını elinde berbata kullanabilmekte ve Yöneticinin mevzuati olmayan şahsi görüşleri olmadığında bu akademik çalışanlar çeşitli mobinglere maruz kalmaktadır.

Bu sebeple kontratlı işçilere takım verilmesinin gündemde olduğu bu vakitte Dr. Öğr. Üyesi, Öğretim nazaranvlisi ve Araştırma vazifelisi unvanı ile nazaranv yapan akademik personellerimize de takım verilerek iş garantisine sahip olması çekirdek ve geniş aileleri göz önünde bulundurulduğunda yaklaşık 1 100 000 kişiyi olumlu biçimde etkileyecektir.

Ayrıca Ülkemizde son vakit içinderda biroldukca meslek kümesinin takıma geçişi sağlanmasına karşın akademisyenlerimizde bu biçimde bir durumun olması hakkaniyete uygun olmadığı üzere insan haklarına da terstir.

Örnek Mobing Cümlesi: Her hangi bir şahsi uygulamada olmaz denilince yönetici tarafınca söylenen ‘3 Tane Doçent alır sizin mukavelenizi yenilemem’ vb. tipten cümleler…

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.