Kur’an-ı Kerim Basım ve Yayım Kriterleri Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Kur’an-ı Kerim Basım ve Yayım Kriterleri Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı
Kur’an-ı Kerim basım ve yayım kriterleri ile bu kriterlere ait metot ve temelleri belirleyen Kur’an-ı Kerim Basım ve Yayım Kriterleri Hakkında Yönetmelik yayımlandı.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan yönetmeliğe nazaran, basılı ve dijital yapıtlarda; cep uzunluk mushaf uzunluğu 10-14 santim, küçük uzunluk mushaf boyutu 13-18 santim, hafız uzunluk mushaf boyutu 14-20 santim, orta uzunluk mushaf boyutu 17-25 santim, rahle uzunluk mushaf boyutu 19-28 santim, cami uzunluk mushaf boyutu 23-24 santim olacak, teheccüd uzunluk mushafın boyutunda ise rastgele bir sınırlama bulunmayacak.

Dijital yapıtları hızlandırma ve yavaşlatma programlarında; hadr (hızlı hızda Kur’an-ı Kerim okuma usulü), tedvir (orta hızda Kur’an-ı Kerim okuma usulü) ve tahkik (ağır hızda Kur’an-ı Kerim okuma) metotlarına dair ölçüler dikkate alınacak.

Basılı ve dijital yapıtların sayfaları ayet berkenar, sayfa fiyat ve on beş satırlı olacak. Tarihi yahut sanat kıymeti bulunan basılı yapıtların tıpkı basımlarında bu koşullar aranmayacak.

– Yapıtlarda uyulacak esaslar

Resm-i Osmani yahut Aliyyül-Kari imlasıyla hazırlanan yapıtlarda zapt olarak klâsik harekeleme sistemi motamot korunacak. Eserler; cüz sonları 20 ve katlan, son sayfa numarası 604 olacak biçimde düzenlenecek, İhlas, Felak ve Nas müddetleriyle bitirilecek. Besmele ve mühlet başlıkları mushaf çizgisinin bulunduğu satıra uygun ve bu satırı dolduracak biçimde yazılacak. Müddet başlığı; sayfa nizamına, sınırın insicamına uygun ve iki satırı geçmeyecek biçimde düzenlenecek. Secavend işaretleri, ayetlerdeki harflerle karıştırılmaması için ilgili sözün sonuna daha küçük karakterle ve satır üstüne uygun bir biçimde yazılacak. Ayet gülleri mümkün mertebe satır başına gelmeyecek biçimde konulacak. Cüz, hizb ve secde gülleri çerçevenin dışına uygun biçimde konulacak. Harekeler, yanlış okumaya meydan vermemek için ilgili harfleri gösterecek biçimde yazılacak. Med ve kasr işaretleri ilgili harflerin altına gelecek biçimde yazılacak. Mushaf çizgisinin sözüne bağlı edatlar imkan dahilinde sözlerden ayrılmayacak.

Karşı sayfayı gösteren lafızlar, mealsiz yapıtlarda yazıldığı biçimde gelenek gereği motamot korunacak. Yapıtlarda müddet ismi, cüz ve sayfa numarası çerçeve haricinde uygun biçimde gösterilecek. Mealsiz yapıtlarda çerçeve ortasında Türkçe karakter yer almayacak. İhlas, Felak ve Nas müddetlerinin karşısına ketebe sayfası konulacak. çabucak sonrasında sırayla hatim duası, secavent, fihrist ve jenerik sayfaları; mealli yapıtlarda ise ayrıyeten önsöz, husus indeksi ve husus fihristi konulabilecek. Yapıtta Kur’an-ı Kerim’in mehabetine uygun düşmeyen, gerçek okunmasına katkı sağlamayan ve renk karmaşasına yol açabilecek renklendirmeler yapılmayacak, Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Konseyi tarafınca uygun görülen yazı tipi (font) kullanılacak.

– Matbaa ve yayınevleri tarafınca uyulacak esaslar

Basılı yapıtların basım ve yayımında saman kağıdı yahut düşük kalite kağıt; düşük kalitede, ağır bileşenler içeren ve makus kokulu mürekkep, kanserojen, alerjen, insan sıhhatine ziyanlı bileşen ve husus içeren mukavva, tutkal, yaldız, cilt bezi ve gibisi gereçler kullanılmayacak.

Mühür/onay kademesine kadar basım sürecinin bütün etaplarını takip etmek üzere matbaada Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenecek kriterlere sahip bir hafız bulundurulacak.

Eser sayfaları, basım süreci esnasında baskı operatörü ve vazifeli hafız tarafınca nizamlı bir biçimde denetim edilecek; kusurlu, çapaklı ve bozuk olan forma ve cüzler imha edilmek üzere ayrılacak.

Ayetlerin basıldığı kağıtlar ayak altına ve uygun olmayan yerlere konulmayacak. Kusurlu ve bozuk basım yapılan eserler, basım müddetince uygun bir yerde toplu olarak koruma edilecek ve bunların Kur’an adabına uygun bir biçimde geri dönüşümü sağlanacak.

Kur’an-ı Kerim basımı gerçekleştiren matbaalar, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafınca belirlenecek bir kurulca denetlenebilecek.

– Müracaat, mühür ve onay işlemleri

Basılı yapıtların mühürlenmesi, dijital yapıtların ise onaylanması için yapılacak müracaatlar, Başkanlıkça belirlenen matbu formun Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Heyetine teslim edilmesiyle gerçekleştirilecek.

Başkanlıkça, internet sitesinde ilan edilecek ilişki üzerinden elektronik ortamda müracaat yordamı öngörülebilecek. Bu takdirde müracaatlar, belirtilen kontakta yer alan formun doldurulmasıyla elektronik ortam üzerinden yapılacak.

Yapılacak müracaatlara, basılı yapıtlarda her uzunluk eser için başka olmak üzere zarfa konulmuş biçimde ikişer adet cüz yahut forma; dijital yapıtlarda ise her eser için ikişer adet ilgili malzemeden eklenecek. Karekod içeren eserler, karekod içeriği ses ve manzara evraklarıyla birlikte müracaat sırasında ibraz edilecek.

Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Heyetinin mührü/onayı bulunmayan eserler basılamayacak ve yayımlanamayacak. Yapıtların son inceleme basamaklarının tamamlanmasını müteakip; basılı eserler, metoduna uygun olarak basılan sayfaların kırım süreci yapılmadan evvel Şura tarafınca mühürlenecek, dijital eserler, yoluna uygun olarak yapılan yayımdan daha sonra Şura tarafınca onaylanacak. Heyet tarafınca mühürlenen/onaylanan yapıtlara hiç bir ekleme, çıkarma yahut bunlarda rastgele bir değiştirme yapılamayacak, karekodlar ve içerikleri değiştirilemeyecek.

Esere ait bandrol müracaatı yapılmadan evvel Heyetten mühür/onay/izin dokümanı alınması mecburî olacak.

Mühürsüz/onaysız basıldığı yahut yayımlandığı tespit edilen mushaflar, cüzler halindeki mushaflar ve mealli mushaflar ile sesli, imajlı ve elektronik ortamda hazırlanan mealli/mealsiz Kur’an-ı Kerim yayımlarının; basım ve yayımının durdurulması, dağıtılmış olanların toplatılması ve imha edilmesi ile bu kapsamdaki yayımın internet ortamında yapılması halinde buna ait erişimin engellenmesi konularında Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve vazifeleri Hakkında Kanun kararları uygulanacak.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.