Soluk borusundaki deliğe karşın seslendirdiği rap müziklerle hayata bağlandı

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Soluk borusundaki deliğe karşın seslendirdiği rap müziklerle hayata bağlandı
– Bingöl’de kasların hareket kabiliyetini kaybetmesine niye olan “miyopati” isimli hastalıkla gayret eden 22 yaşındaki Buyruk Mervan Dere, soluk borusunda açılan deliğe karşın rap müzikler seslendiriyor.

Karlıova ilçesine bağlı Çatak köyünde yaşayan, doğuştan “miyopati” (kas tutulumu) hastası Buyruk Mervan Dere, 17 yaşında akciğerinde oluşan enfeksiyon niçiniyle soluk alıp vermekte kuvvetlik yaşadı.

Kas hastalığının enfeksiyonun tesirlerini daha da artırması üzerine, soluk alıp verebilmesi için nefes borusuna gırtlak düzeyinin altından delik açılan (trakeostomi) Dere, 5 yıldır günde yaklaşık 17 saat teneffüs aygıtına bağlı yaşıyor.

bazı kimi daha uzun saatler teneffüs aygıtına bağlı kalmak zorunda olan Dere, bu niçinle ilkokul ve ortaokuldan daha sonra lise eğitimine devam edemedi.

Geçen yıl rap müzikler dinlemeye başlayan Dere, ilgi duyduğu bu müzikleri seslendirmek istedi.

– Seslendirdiği rap müzikler toplumsal medyada beğeni topladı

Nefes borusundaki delik niçiniyle konuşmakta dahi kuvvetlik çeken Dere, nefes borusunda açılan deliği parmağıyla kapatarak, bilgisayarından açtığı rap müziklere eşlik etmeye başladı.

Şarkı söylemeyi güç da olsa ilerleten Dere, cep telefonuyla çektiği bu anlara ait görüntüleri toplumsal medya hesaplarından paylaştı.

Dere’nin rap müzik söylerken çektiği ve paylaştığı görüntü toplumsal medyada büyük beğeni topladı.

Seslendirdiği rap müziklerle motive olan ve hayata bağlanan Dere’nin yaşadığı en büyük zahmetlerden biri elektrik kesintileri.

Elektrik kesintisi yaşandığında soluk alıp vermek de kuvvetlik çeken Dere, jeneratör aracılığıyla teneffüs aygıtını çalıştırıyor.

Yürümekte zorluk çeken Dere, 47 yaşındaki anne Merve ve 49 yaşındaki baba İzzettin Dere’nin takviyeleriyle gereksinimlerini karşılayabiliyor.

Solunum aygıtına bağlıyken dahi yatağında müzikler söylemeye devam eden Dere’nin odadaki en yakın arkadaşları okuduğu kitaplar ve “Cemşit” ismini verdiği muhabbet kuşu.

– “Şarkılar bana güç veriyor”

Emir Mervan Dere, AA muhabirine, müziğe her vakit ilgi duyduğunu, rahatsızlığına karşın uğraş göstererek rap müziklerini söylemeyi başardığını söylemiş oldu.

Nefes borusunda açılan deliğe karşın müzik söylemekten vazgeçmediğini lisana getiren Dere, “niçin ben de yapamayayım dedim ve müzik söylerken görüntü çektim. Rap müzikler fazlaca dinliyorum. Kelamları kulağıma beğenilen geliyor, buradan esinlendim biraz. Rap müzikler beni motive ediyor ve kimi müzikler kelamlarıyla, manalarıyla bana güç veriyor, ömrüme, bakış açıma hoş bir mana katıyor.” diye konuştu.

Ayaz Erdoğan’ın “Baba” müziğini söylerken çektiği görüntüyü toplumsal medyada hayli sayıda kişinin izlediğini belirten Dere, “Şarkıları hem ezberliyorum tıpkı vakitte ekranda okuyorum.” dedi.

Dere, günün yalnızca 7-8 saati teneffüs aygıtına bağlı olmadan yaşadığını belirterek, o saatler içerisinde müzikler seslendirip, toplumsal medyadan görüntüler paylaştığını anlattı.

Bütün gereksinimlerini anne ve babasının dayanağıyla karşıladığını söz eden Dere, “Allah onları başımdan eksik etmesin inşallah.” dedi.

Dere, paylaştığı görüntülere toplumsal medyadan farklı bildiriler geldiğini, görüntülerinin yurt haricinden da ilgi gördüğünü belirtti.

Bu müzikleri rahatsızlığı niçiniyle seslendiremeyeceğini düşünenlerin olduğunu lisana getiren Dere, aldığı hoş iletilerin kendisini kuvvetlendirdiğine işaret etti. Dere, müziklerini seslendirdiği Ayaz Erdoğan, Semicenk, Kurtuluş Kuş, Burak Bulut, Mehmet Elmas ile görüşmek, birlikte müzikler söylemek istediğini söylemiş oldu.

En büyük hayalinin tedavi olup sıhhatine kavuşmak olduğunu anlatan Dere, “Tedavim yalnızca Koç Üniversitesi Tıp Fakültesinde yapılıyormuş. Kullandığım aygıtlardan iki ayda bir değişmesi gerekenler var. Dayanak bekliyorum.” sözlerini kullandı.

– “Rap müzik söylemesini beğeniyorum”

Anne Merve Dere de 5 çocuğundan kas rahatsızlığıyla dünyaya gelen oğlu Buyruk Mervan’ın bütün gereksinimleriyle yakından ilgilendiğini belirterek, müzik söylerken de oğluna takviye olmaya çalıştığını söylemiş oldu.

“Oğlumun rap müzik söylemesini beğeniyorum.” diyen Dere, onun durumundaki hastalar konuşmakta dahi kuvvetlik yaşarken ya da konuşamazken güç olan rap müzikler söyleyen oğluyla gurur duyduğunu söz etti.

Baba İzzettin Dere de oğlunun tüm aksiliklere karşın hayata umutla bağlanmaya çalıştığını, sık sık yaşanan elektrik kesintisi meselesine tahlil bulunmasını istediklerini kaydetti.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.