Suriyelilerin ülkelerine istekli geri dönüşü sürüyor

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Suriyelilerin ülkelerine istekli geri dönüşü sürüyor
Türk Silahlı Kuvvetleri tarafınca gerçekleştirilen Fırat Kalkanı, Zeytin Kısmı ve Barış Pınarı harekatları sonucunda güvenliği sağlanan bölgelerde hizmet veren eğitim, sıhhat, güvenlik kuruluşları, mahallî meclislerin idaresinde, Türkiye’nin de dayanağıyla her geçen gün kapasite ve sayılarını arttırıyor.

Bölgede ömrün olağanlaşmasına yönelik faaliyetler, iktisadi ömrün da canlanmasını sağlıyor.

Bu kapsamda farklı vilayetlerde yaşayan ve ülkelerine dönmek isteyen Suriyeliler, Kilis Öncüpınar ve Akçakale gümrük kapılarındaki Göç Yönetimi Müdürlüğü İstekli Geri Dönüş Merkezine gelerek İstekli Geri Dönüş İstek Formunu dolduruyor.

Yapılan süreçlerin akabinde Suriyeliler, hudut kapılarından çıkış süreçlerini gerçekleştirerek, terörden arındırılarak inançlı hale getirilen Suriye’nin kuzeyindeki bölgelere “güvenli, istekli ve onurlu geri dönüş” yapıyor.

Güvenliği sağlanan bölgelerde yapılan insani yardımlar ve kalkınma yardımlarıyla gelecek devirde istekli geri dönüş sayılarının daha da artacağı öngörülüyor.

“Güvenli, istekli ve onurlu geri dönüş” kapsamında 2016 yılından bu yana Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis ve Hatay’dan 524 bin 304 Suriyeli ülkelerine döndü. Yalnızca bu yıl dönüş yapanların sayısı ise 40 bini aştı. Geçen yıl tıpkı periyotta bu sayı 36 bin 403 olmuştu. Haftada ise yaklaşık 1000 ila 1500 ortası kişi Suriye’ye dönüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafınca duyurulan 1 milyon Suriyelinin istekli geri dönüşünü sağlayacak plan ve projelerin çalışmaları da yürütülüyor.

Ülkelerine dönenlerden Yusuf Cafer, gazetecilere, 2013 yılında çocuklarını savaştan kurtarmak için Türkiye’ye geldiğini söylemiş oldu.

Türkiye’den mutlu kaldığını belirten Cafer, Afrin’e döneceğini ve orada zeytin bahçesinde çalışmayı planladığını belirterek, “Orada zeytin ağaçlarım var. Annemin yanına dayanak için gidiyorum. Orada bir sorun, terör yok.” dedi.

– Şanlıurfa

Akçakale Gümrük Kapısı’na gelen bir küme Suriyeli de süreçlerinin tamamlanmasının akabinde ülkelerine döndü.

Suriyelilerden Muhammed İsmail, 3 yıl evvel Suriye’deki olaylardan dolayı Türkiye’ye geldiğini belirterek, “Türkiye’nin gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekatlarıyla bölge terörden temizlendi. Bütün akrabalarım ve ailem artık Tel Abyad’ta inanç ve huzur ortasında yaşıyorlar. Ben de 3 yıl ortadan daha sonra ülkeme dönüyorum. Ailem ve akrabalarımla huzur ortasında yaşayacağız. Türkiye’nin bize gösterdiği ilgi alaka için hepsine teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Mecit Nayif ise 3 yıl evvel Resulayn’dan Türkiye’ye geldiğini belirterek, “Annem, babam akrabalarım artık Resulayn’da. Onların yanına gidiyorum, onlarla yaşayacağım. Orada huzur var, işlerimiz var. Ailemle görüşüyorum, bölgede bir dert olmadığını söylemiş olduler.” tabirlerini kullandı.

PARAM OLSA ŞURAYA YATIRIRDIM DİYE DÜŞÜNME! 100.000 TL SANAL PARA İLE NELER YAPABİLECEĞİNİ ÇABUCAK GÖR!

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.