TBMM Lideri Şentop, Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nın açılışında konuştu

dunyadan

Global Mod
Global Mod
TBMM Lideri Şentop, Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nın açılışında konuştu
Şentop, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ile Çerkezköy Belediyesi iş birliğiyle gerçekleştirilen Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nın açılışına katılarak konuşma yaptı.

Trakya’nın tek sanayi fuarı olan aktifliğin yıldan yıla büyüdüğünü, 2017’de 40 iştirakçiyle kurulan fuara bugün 112 firmanın katıldığını söyleyen Şentop, fuarın Trakya’nın sanayi ve üretim merkezi kimliğini sağlamlaştırdığıne işaret etti.

Konuşmasında ABD Temsilciler Meclisi Lideri Nancy Pelosi’nin Ermenistan’ı ziyaretine dikkat çeken Şentop, tıpkı ismin geçen ay Tayvan’a tartışmalı bir ziyaret düzenlediğini hatırlattı.

Bir ülkenin meclis liderinin öbür bir ülkeyi ziyaretinin olağan olduğunu lakin bu ziyaretin son vakit içinderda Ermenistan ve Azerbaycan içinde çözülme yoluna giren sorun dikkate alındığında “tahrik edici ve krizi yükseltici bir potansiyel taşıdığını” söyleyen Şentop, bu süreçte Azerbaycan’ın yanında olduklarını her vakit tabir ettiklerini kaydetti.

Şentop, şu biçimde konuştu:

“Biz de buna karşılık olarak Azerbaycan Ulusal Meclis Lideri ile görüştük. Uygun olduğu taktirde bugün Azerbaycan’a bir ziyaret gerçekleştireceğimizi, milletvekillerimizden bu hususta ağır bir talebin olduğunu söz ettik. Azerbaycan Meclis Liderimizin, bugün İngiltere’ye gitmesi gerekiyordu. İngiltere’deki cenaze merasimine Azerbaycan’ı temsilen katılacak. Biz bu süreçte Azerbaycan’ın yanında olduğumuzu her vakit söz ettik, bunu fiilen de gösterdik. Bundan daha sonra Azerbaycan’ın yanında olmaya kararlılıkla devam edeceğimizi söz ettik.”

Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarını 28 yıl evvel işgal ettiğini, iki ülke içindeki sorunun tahlili için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafınca kurulan Minsk Kümesine dahil ülkelerin başarılı olamadığını kaydeden Şentop, şu biçimde konuştu:

“28 sene içerisinde bu Minsk eş liderlerinden birisinin meclis liderinin Ermenistan’ı ziyaret ettiğini hatırlamıyorum. ABD Temsilciler Meclisi liderlerinden birinin de Ermenistan’ı ziyaret ettiğini hatırlamıyorum. Yalnızca Ermenistan da yetmez -çünkü bir uyuşmazlık var ise tarafı olur- Azerbaycan’ı da ziyaret ettiğini hatırlamıyorum.

Uluslararası biroldukça kurumun Ermenistan’ı işgalci olarak tespit ve ilan ettiği bu 28 yıllık süreç içerisinde hiç bir adım atmayan, kılını kıpırdatmayan Minsk Kümesi eş liderlerinden birisi olan ABD’nin Meclis Lideri’nin tam Azerbaycan’ın artık ‘madem bu meselesini çözemiyorsunuz ben bu sorunu kendim çözerim’ dediği ve inisiyatif aldığı, sahiden de kendi topraklarını işgal altından kurtardığı bir müddetçte ziyaret etmesini bölge barışına, dünya barışına faydalı olacak, âlâ niyetli bir hal olarak görmüyorum.”

– “Barış ve istikrarın devamından yana bir tutum”

Şentop, dünyanın farklı bölgelerinde tesirli olabilmek için tedirginlikler ve istikrarsızlıklar meydana getirmeye çalışmanın büyük bir devletin yürüteceği bir siyaset olmaması gerektiğine işaret ederek yeni bir dünyanın kurulduğu bu vakitte küçüğüyle büyüğüyle tüm ülkelerin milletlerarası hukuka saygılı, adalet ve barış unsurları doğrultusunda hareket etmesinin fazlaca daha elzem hale geldiğini lisana getirdi.

Uluslararası hukukun Azerbaycan’a tanımış olduğu işgal altındaki topraklarının kurtarılması tarafındaki hakların şuuru içerisinde başından beri Azerbaycan’a takviye verdiklerini kaydeden Şentop, “Ermenistan’ın da Kafkasya’da barış ve istikrarın devamından yana bir tavır geliştirilmesi gerektiğini söylüyoruz. Bu başta Ermenistan’da yaşayan beşerler için, bütün bölgemiz için de fazlaca kıymetli bir konudur.” dedi.

Fuarda Vali Aziz Yıldırım, Büyükşehir Belediye Lideri Kadir Albayrak ve Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Lideri Süleyman Kozuva da birer konuşma yaptı.

Konuşmaların akabinde Şentop, en epeyce ihracat yapan firma temsilcilerine plaket verdi.

Açılış kurdelesinin kesilmesinin akabinde TBMM Lideri Şentop ve protokol üyeleri, stantları gezdi.

PARAM OLSA ŞURAYA YATIRIRDIM DİYE DÜŞÜNME! 100.000 TL SANAL PARA İLE NELER YAPABİLECEĞİNİ ÇABUCAK GÖR!

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.