Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği Resmi Gazete’de

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği Resmi Gazete’de
Sağlık Bakanlığı Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yönetmeliğe göre, Tıpta Uzmanlık Heyeti, Bakan Yardımcısı, Sıhhat Hizmetleri Genel Müdürü ile Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü yahut gorevlendireceği hukuk müşaviri olmak üzere 3, biri diş tabibi olmak üzere eğitim hastanelerinden Bakanın seçeceği 5, beş tıp fakültesinden ve bir diş hekimliği fakültesinden YÖK’ün seçeceği birer, Türk Tabipleri Birliğinin seçeceği 1 ve Türk Diş Doktorları Birliğinin seçeceği 1 üyeden oluşacak.

Kurula seçilecek asıl ve yedek üyelerin uzman olmaları, ayrıyeten en az 3 yıllık eğitim nazaranvlisi ya da profesör unvanına sahip bulunmaları gerekecek, üyelerin nazaranv müddeti de 2 yıl olacak.

– Eğitim planlama konseyi oluşturulacak

Yönetmeliğe nazaran, akademik heyet, üniversiteye bağlı sıhhat uygulama ve araştırma merkezinde fakülte şurasını, birlikte kullanım kapsamındakiler de dahil olmak üzere Bakanlık hastanelerindeki eğitim planlama şurasını tabir edecek.

Eğitim planlama şurası ise eğitim sorumluları içinden seçilen genel eğitim ve araştırma hastanelerinde en az 7, kol eğitim ve araştırma hastanelerinde en az 3 bireyden oluşacak. Kurum eğitim sorumlusu, eğitim planlama heyetinin doğal üyesi olacak. Şuranın çalışma adap ve temelleri Bakanlıkça belirlenecek.

– TUS ve DUS, çekirdek eğitim programına uygun olacak

Yönetmelikte yapılan düzenlemeye nazaran, ÖSYM tarafınca yapılan Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş İmtihanı (TUS), Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş İmtihanı (DUS) sorularının mezuniyet öncesi ulusal çekirdek eğitim programına, Yan Kısım Uzmanlık Eğitimi Giriş İmtihanı (YDUS) sorularının ise uzmanlık eğitimi çekirdek müfredatına uygun olması amaçlanacak.

Bu imtihanlara girecek Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı mensuplarında aranacak kurallar için özel mevzuattaki kararlar gizli olacak. Devlet hizmeti yükümlülüğü yapılmaya başlanmadan yahut tamamlanmadan ana kısımda uzmanlık eğitimi yapmak üzere TUS’a girilebilecek ve uzmanlık eğitimine başlanabilecek.

– Uzmanlık ana ve yan kısımları eğitim mühletleri

Uzmanlık ana ve yan kısımları ile eğitim mühletleri, Heyetçe eğitim mühleti artırılan kollar hariç olmak üzere 1219 sayılı Kanun’un ekinde yer alan tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık kısımları ve eğitim müddetlerine dair çizelgelerde açıklandıği biçimde olacak.

Eğitim mühletleri Bakanlıkça heyet sonucu üzerine üçte bir oranına kadar arttırılabilecek. Müddet artırımı yapılan ana kollarda, müddet artırımının öne sürülen nedeni olan çekirdek müfredatın içeriği o uzmanlık koluna bağlı yan kısım alanlarıyla örtüşüyorsa ilgili yan kolun eğitim mühletleri şuraca üçte bir oranına kadar azaltılacak.

– İmtihansız olarak uzmanlık eğitimine başlayan yabancı asıllı doktorlar

Yönetmeliğe eklenen süreksiz hususa göre, Türkiye Cumhuriyeti kurum ve kuruluşları ile yabancı devletler içinde imzalanan protokoller ve şartnameler ile Yükseköğretim Konseyi kararlarına istinaden 17 Şubat 2017’ye kadar TUS ile yerleştirilmeden uzmanlık eğitimlerine başlayan yabancı asıllı tabiplerin uzmanlık evrakları yabancı asıllı olarak tescil edilecek.

böyle uzmanlık evrakları tescil edilen tabiplerin Türkiye’de mesleklerini icra etmek istemeleri halinde tıp fakültesi diplomalarının denklik ve tescil süreçlerinin yapılmış olması koşul olacak.

Ayrıca ilgili kısımda uzman olmadığı biçimde 18 Temmuz 2009’dan evvel 2547 sayılı Kanun’a göre en az doçent unvanını almış olup ilgili kısımda eğitim vermeye başlamış olanların eğitici hakları gizli tutulacak.

Resmi Gazete’de yayımlanarak bugün yürürlüğe giren yönetmelikle, 26 Nisan 2014 tarihindeki ve 28983 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.

PARAM OLSA ŞURAYA YATIRIRDIM DİYE DÜŞÜNME! 100.000 TL SANAL PARA İLE NELER YAPABİLECEĞİNİ ÇABUCAK GÖR!

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.