YÖK Lideri: 198 ülkeden 300 binden çok memleketler arası öğrencimiz var

dunyadan

Global Mod
Global Mod
YÖK Lideri: 198 ülkeden 300 binden çok memleketler arası öğrencimiz var
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca (YTB) düzenlenen Türkiye Mezunları Forumu, ödül merasimiyle bitmiş oldu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın iştirakiyle Şişli Grand Cevahir Otel ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Türkiye Mezunları Ödül Töreni’nin açılışında, Yükseköğretim Heyeti (YÖK) Lideri Prof. Dr. Erol Özvar konuşma yaptı.

Özvar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyoner liderliği ile taraf verdiği siyasetler yardımıyla yükseköğretim sisteminin son 20 yılda epey kıymetli bir genişleme kaydettiğini, sırf son 10 yılda Türkiye’deki 25-34 yaş ortası genç yetişkinlerin yükseköğretim mezuniyet oranının yüzde 18’den yüzde 40’a yükseldiğini belirtti.

Bu genişlemeyle sırf ulusal ölçekte öğrencilere alan açmakla kalmadıklarını, hem de Türkiye’nin milletlerarası öğrenciler için de değerli bir cazibe merkezi haline geldiğini vurgulayan Özvar, dünya genelinde 2000 yılında 2,1 milyon olan toplam milletlerarası öğrenci sayısının 2021’de 3 katına çıkarak 6,3 milyonu geçtiğini aktardı.

Uluslararasılaşmanın ve öğrenci hareketliliğinin gitgide arttığı bir dünyada Türkiye’deki üniversitelerin inanılmaz ilgi gördüğüne ve memleketler arası öğrenci sayısının gün geçtikçe arttığına işaret eden Özvar, “Bugün Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarımız, dünyanın çabucak her ülkesinden gençlerimiz için cazip bir tercih haline gelmiştir. Türkiye’de 2000 yılında yaklaşık 18 bin milletlerarası öğrenci varken, 2022 yılı prestijiyle 198 ülkeden gelen 300 binden çok memleketler arası öğrenciye sahip olmanın gururunu yaşamaktayız.” diye konuştu.

– “Bugün dünyanın farklı ülkelerinde 150 binden çok mezunumuz var”

Özvar, yükseköğretimde milletlerarası öğrencilerin tercih ettiği ülkeler açısından bakıldığında Türkiye’nin öteki OECD ülkelerine göre olumlu ayrıştığını gördüklerini lisana getirerek, şu ayrıntıları paylaştı:

“2000 ve 2020 yılları içindeki yükseköğretime kayıtlı milletlerarası öğrenci sayılarını kıyasladığımızda, Türkiye’deki milletlerarası öğrenci sayısı artış oranının ABD ve Birleşik Krallık üzere ülkelerdeki artış oranlarının üstünde olduğunu görmekteyiz. Memleketler arası öğrenci sayısı ABD’de 1,7 katına, İngiltere’de 2,5 katına çıkmıştır; Türkiye’de ise tam 10 katına çıkmıştır. Bir öbür sözle Türkiye gitgide daha fazlaca tercih edilen bir gaye ülke haline gelmiştir. UNESCO İstatistik Enstitüsünün bilgilerine göre, 2000 yılında tüm dünyada eğitim goren memleketler arası öğrenci sayısının yalnızca yüzde 0,83’ü Türkiye’de eğitim görürken, yeni datalara nazaran tüm dünyadaki memleketler arası öğrenci sayısının yüzde 2,9’una Türkiye mesken sahipliği yapmaktadır. Bugün dünyanın farklı ülkelerinde 150 binden çok mezunumuz vardır.”

– “Uluslararası öğrencilerimizi, kurum külçeşidini zenginleştiren birer elçi olarak görüyoruz”

YÖK Lideri Prof. Dr. Özvar, uluslararasılaşmanın, en değer verdikleri mevzuların başında geldiğini belirterek, “Bizler biliyoruz ki; yükseköğretim alanının sonları akademiyi aşan, epey istikametli bir muhtevaya sahiptir. Türkiye yükseköğretim sisteminin çeşitliliği ve kalitesi için memleketler arası öğrenci ve araştırmacıları önemsiyoruz.” dedi.

Forum vesilesiyle Türkiye’deki üniversitelerde eğitimlerini tamamlayan memleketler arası öğrencilerle bir ortaya gelerek, yükseköğretimin toplumların beşeri sermayeleri ve gelecekleri açısından ne kadar değerli bir misyona sahip olduğunu bir sefer daha gördüklerini söz eden Özvar, şunları söylemiş oldu:

“Türkiye yükseköğretim sistemimizde milletlerarası öğrencilerimizi, kurum külçeşidini zenginleştiren birer elçi olarak görüyoruz. Bu milletlerarası çeşitlilik ve zenginlik ile Türkiye, ülkeler ortası işbirlikleri, sunduğu imkanlar, projeler ve kapsamlı burslar vasıtasıyla dünyada milletlerarası öğrenciler için bir merkez olma konusunda kararlılığını sürdürmektedir. Kültürel etkileşim, toplumlar içindeki olumlu ilgi dinamiklerini ve anlayışı destekleyen barışçıl ortamların oluşmasına da vesile olmaktadır.”

Özvar, Türkiye mezunlarının daha kaç başarılarına gelecek senelerda da artarak şahitlik edeceklerine inandığını vurgulayarak, yükseköğretim sistemindeki bu büyümede katkısı olan tüm paydaşlara teşekkür etti.

Törenin açılışında konuşan YTB Lideri Abdullah Eren ise Türkiye’nin yurt haricindeki istekli hemşehrileri olan Türkiye mezunlarını iki gün boyunca Türkiye’de ağırladıklarını belirterek, “Türkiye mezunları çalışması, Türkiye’de üniversite eğitimini almış, hayatının en hoş yıllarını Türkiye’de geçirmiş memleketler arası öğrencilerimizin, ülkemizden mezun olduktan daha sonra ülkelerine döndükten itibaren Türkiye ile münasebetlerini koruma etmek üzere başlatmış olduğumız bir çalışmadır.” dedi.

– Ödül alanlar

Törende, Prof. Dr. Reza Farshbaf Pourabad Akademik ve Bilimsel Çalışmalar Ödülü’ne, Darkhanbaatar Chimedtseren İktisat ve Girişimcilik Ödülü’ne, Eran Hasipi Gazetecilik ve Medya Ödülü’ne, Dr. Wasamon Sanasen Kültür ve Sanat Ödülü’ne, Prof. Dr. Nimetullah Hafız da Ömür Uzunluğu Onur Ödülü’ne layık görüldü.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam’ın da katıldığı merasimde, mükafatları takdim edilen iştirakçilerin biyografilerinin yer aldığı görüntüler da gösterildi.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.